Почетна » ПРЕДСЕДНИК ВОЈНОГ СИНДИКАТА ОСТАО БЕЗ ПОСЛА: Новици Антићу Војни суд одузео чин

ПРЕДСЕДНИК ВОЈНОГ СИНДИКАТА ОСТАО БЕЗ ПОСЛА: Новици Антићу Војни суд одузео чин

од admin
0 коментар

Председник репрезентативног Војног синдиката Србије Новица Антић остао је без посла у Војсци Србије након што је Војни дисциплински суд у другом степену одлучио да му се одузме чин.

Виши војни дисциплински суд Министарства одбране Србије донео је пресуду којом је Новица Антић, старији водник прве класе Војске Србије, осуђен на дисциплинску казну „губитак чина“, саопштило је Министарство одбране Србије за Радио Слободна Европа.

Како наводи РСЕ, Новица Антић, који је председник Војног синдиката Србије, осуђен је због извршених дисциплинских преступа „учествовање у противправним синдикалним активностима“, из члана 149. тачка 27 Закона о Војсци Србије, у продуженом трајању и „повреде начела непристрасности или политичке неутралности“ из члана 149. тачка 26 Закона о Војсци Србије.

Ова пресуда од 6. септембра 2018. године донета је у другом степену и коначна је даном доношења, саопштило је Министарство одбране.

Како је потврдио адвокат који је заступао Антића у дисциплинском спору Вук Туфегџић, другостепени суд је почетком септембра одлучио да председнику Војног синдиката Србије одузме чин.

„Просто ми је била неверованта одлука суда. Погажени су сви правни принципи“, казао је Туфегџић и додао да је жалба већ предата Управном суду.

Новица Антић казао је да још увек није добио решење суда и да из тог разлога не сме да коментарише.

Против Новице Антића поднета је дисциплинска пријава због иступања у јавности на протестима које је организовао Војни синдикат Србије током 2016. и 2017. године.

Ilustracija

Лист Данас подсећа да је почетком године у Војно-дисциплинском суду у Нишу оглашен кривим за повреду дисциплине, кажњен враћањем у претходни чин и новчаном казном од 5.000 динара.

Суд је у првостепеној пресуди закључио да је Антић кроз јавна иступања „повредио начело политичке неутралности и изражавао и заступао политичка уверења у служби“, што Закон о војсци забрањује, а на шта се потом Антић жалио, да би суд у другом степену донео одлуку да му се одузме чин.

Војни синдикат: Нисмо добили званично обавештење о Антићу

Војни синдикат Србије саопштио је да још није добио званично обавештење да је њихов председник Новица Антић добио отказ у Војсци Србије, односно да му је одлуком Војно-дисциплинског суда одузет чин, чиме аутоматски престаје служба у оружаним снагама.

„Подсећамо да смо све време тврдили да се тиме покушава да се спречи и наш антикорупцијски тим да истражи криминалне и антидржавне делатности у Министарству одбране и Војсци Србије, и да је овај политички процес монтиран од самог почетка“, навео је синдикат у саопштењу и најавио конференцију за новинаре на којој ће бити саопштени сви детаљи везани за тај случај и бројне „незаконитости“.

Војни синдикат Србије је додао да је предвидео такав сценарио и да ће пружити пуну подршку свом председнику.

„То и није било тешко у ситуацији када дезертер прогања осведоченог српског војника, најбољег у класи, ратног ветерана, са одличним резултатима у служби којој припада. И поред одлуке какву год донесу и она постане званична, Новица Антић остаје председник Војног синдиката Србије. То је предвиђено актима синдиката и легитимном и законском одлуком Управног одбора и Скупштине Војног синдиката Србије“, додаје се.

Синдикат је изразио уверење да иза одлуке да Антић добије отказ у Војсци Србије стоје „стране обавештајне агентуре које чине све да униште Војску Србије“.

„У то смо потпуно сигурни. Као и да је иста одлука директно подређена интересима оних који желе да изазову хаос у држави, подривање борбене готовости Војске Србије и настављање урушавања система безбедности“.

Управни одбор је у сталном заседању.Управни одбор ВСС о свим својим даљим активностима обавештаваће чланство на нашим званичним сајтовима И друштвеним мрежама“, навео је синдикат.

Курир.рс/Бета/Данас/РСЕ

Можда ти се свиди

Оставите коментар