Почетна » Председништво Народне странке усвојило документ Меморандум против експлоатације литијума у Србији

Председништво Народне странке усвојило документ Меморандум против експлоатације литијума у Србији

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Народна странка позвала је данас на трајну законску забрану експлоатације литијума на територији Србије, као и на забрану продаје странцима воде, земље и природних ресурса, јер је реч о националном богатству које мора бити сачувано за будуће генерације, док за Србију „не постоји економска и еколошка добит од ископавања литијума“.

„Као што не можемо да се одрекнемо Косова и Метохије, тако не можемо ни да доведемо у питање опстанак природе и здраве животне средине у Србији“, наводи се у Меморандуму против експлоатације литијума у Србији, који је усвојило Председништво Народне странке.

„Највећи српски научници су у свом раду, објављеном у часопису ’Нејчер’ (Натуре), изнели упозорења о копању литијума, а компанија Рио Тинто још увек није сачинила Студију о процени утицаја на животну средину, која је по важећим прописима кључан документ и мора бити прихваћен од надлежних државних органа пре него што поступак за отварање рудника у рејону Јадра може да се настави“, додаје се у документу.

Народна странка је истакла да Србија ризикује да добије први у свету рудник литијума у насељеном пољопривредном и плодном подручју, које је и водоносна област, где би ископавање руде подразумевало њено издвајање из чврстих слојева земље небезбедним методама уз коришћење опасних хемикалија које могу угрозити здравље људи и опстанак здраве животне средине.

Отварање рудника литијума носи озбиљне и несагледиве ризике од потенцијалних разорних утицаја на подземне воде, земљиште, употребу воде, губитак биодиверзитета и акумулацију отпада, наводи се у Меморандуму.

„Истраживачко бушење које је обавио Рио Тинто већ је изазвало еколошку штету и српски научници су открили значајно повишене нивое бора, арсена и литијума у оближњим рекама. Подручје Мачве, Јадра и Подриња повезано је подземним шљунковитим слојевима и представља највећи српски резервоар подземних и термалних вода, а нема еколошке и економске добити за Србију од ископавања литијума“, наводи се у документу.

Народна странка је навела да би ископавање литијума представљало опасност од довођења Србије у „рударски колонијални положај“ и да се „не може располагати оним што нам је дато од Бога“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар