Почетна » Представа је завршена, маске су коначно пале: СНС дефинитивно има власт на Старом граду, Бастаћ и део опозиције подржали напредњака за председника општине

Представа је завршена, маске су коначно пале: СНС дефинитивно има власт на Старом граду, Бастаћ и део опозиције подржали напредњака за председника општине

од Други Пишу
0 коментар

Укупно 33 гласа добио је Радослав Марјановић из СНС на седници Скупштине општине Стари град, чиме је обезбедио нови мандат на месту председника општине. За њега су, извесно је, гласали 21 одборник са листе СНС и 10 одборника “Чувара Старог града” које предводи Марко Бастаћ. Преостала два гласа кандидату СНС су, по свему судећи, стигла од бившег одборника доктора Дејана Жујовића и из Народне странке Владимира Гајића.

Напредњаци су у среду дефинитивно обезбедили већину и потврдили да настављају да воде централну београдску општину Стари град. Досадашњи први човек општине Радослав Марјановић, напредњак који је био на челу и у претходне четири године добио је 33 гласа и тако обезбедио себи нови мандат.

То је објављено и на званичном сајту општине, а у тренутку гласања опозициони одборници са листе “Бирам Стари град” напустили су седницу јер нису желели да присуствују избору.

Од укупно 33 гласа колико је Марјановић добио, 21 је стигао из редова СНС. Још 10 је стигло из редова одборника са листе „Чувари Старог града“ коју предводи нови председник Скупштине општине Марко Бастаћ.

Коначно, још два гласа стигла су са адреса досадашњих опозиционара. Један од њих је дефинитивно изабран на листи доктора Дејана Жујовића, да би касније због сарадње са СНС био искључен из покрета, а за другог део опозиције тврди да је са листе Народне странке.

Да бисмо до краја рашчивијали заврзламу у општини Стари град, контактирали смо све поменуте одборнике.

Бастаћ: Од седнице до седнице одлука да ли ћемо ускратити подршку

Марко Бастаћ, председник Скупштине општине Стари град коментарисао је у изјави за Нову избор Марјановића, али и то што су његови одборници подржали СНС.

Како је поручио за наш лист, његова опција неће бити део извршне власти, али ће програм “Чувара Старог града” бити званични програм општине.

Према његовој изјави, подршку напредњацима ће давати или укскраћивати од седнице до седнице.

“Контролисаћемо да ли се реализује наш програм од седнице до седнице и на основу тога ћемо одлучивати да ли ће бити дата или ускраћена подршка”, чиме је Бастаћ практично објаснио да су његови одборници овог пута подржали СНС.

У изјави за наш лист, Бастаћ напомиње и да преговори са листом “Бирам Стари град” нису успели јер су они, наводно, били против изградње Линијског парка, првог капиталног пројекта на овој општини после 60 година.

“Такође, било нам је неприхватљиво да подржимо Радомира Лазовића за кандидата за председника општине јер није са Старог града”, закључује Бастаћ.

Два одборника била у опозицији, па гласали за власт
Када је реч о још преостала два одборника који су подржали Марјановића, у питању су кандидати који су у току кампање наступали као опозиција.

Емилијан Герасимовски изабран је на листи др Жујовића и након тога је гласао за избор Бастаћа на чеку Скупштину општине. После ове одлуке, познати пулмолог Дејан Жујовић изјавио је да прекидају сарадњу и да ће због такве одлуке бити искључен.

“Ко не поштује раније утврђена правила, ко уђе у коалицију са Српском напредном странком на било ком нивоу, не може бити члан наше организације”, написао је Жујовић на Фејсбуку.

И коначно, последњи глас за Марјановића стигао је према информацијама из опозиције са адресе Народне странке.

Први на листи Горан Копривица подржао је новог председника општине. Контактирали смо га како бисмо добили одговор на питање да ли је и због чега подржао СНС, али нисмо добили одговор. У врло кратком разговору, рекао је само да тренутно није у ситуацији да даје изјаве.

На директно питање да ли је подржао Марјановића није одговорио.

Са друге стране, лидер ове партије Владимир Гајић кратко је поручио за Нову да нема информације о томе да ли је одборник Народне подржао Марјановића, али је додао да тај одборник неће бити у општинској власти и да је то сигурно.

Оно што је још сигурно јесте да Народну странку управо због оваквих догађаја напуштају стари кадрови. Недавно је то урадила потпредседница партије Ивана Парлић. Она је, како је сама рекла, била револтирана тиме што одборници Народне странке који су на Старом граду и Врачару подржали СНС нису искључени из партије.

Marko Bastać Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Данило Савић  НОва

Можда ти се свиди

Оставите коментар