Почетна » ПРЕКО НОЋИ СМАЊИЛИ БРОЈ БИРАЧА: Неспособна Кори Удовички се игра са бирачким списком!

ПРЕКО НОЋИ СМАЊИЛИ БРОЈ БИРАЧА: Неспособна Кори Удовички се игра са бирачким списком!

од admin
0 коментар

Министарство за држану управу и локалну самоуправу, које води министарка Кори Удовички, игра се са бројем бирача у бирачком списку.

Из Министарства државне управе и локалне самоуправе пре пар дана саопштено је да је у Јединствени бирачки списак уписано 7.000.095 бирача.

Из тог министарства су напоменули да припадници националних мањина имају право да се у ЈБС упишу прво на ћириличном писму, а затим на писму своје националне мањине, те да у овом тренутку у ЈБС има 206.820 бирача којима је двојако уписан податак о имену и презимену.

На друштвеним мрежама је покренут теорија завере да се спрема изборна крађа јер у бирачком списку има око 200.000 више бирача него 2014. године.

Председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић огласио се данас и рекао да су подаци Министарства нетачни.

Он је напоменуо да се занемарује чињеница да се од НАТО агресије 1999. избори на Косову и Метохији не спроводе у оним општинама у којима за то не постоје безбедносни услови, због чега бирачи из тих општина не улазе у укупан број бирача, како је то предвиђено упутствима и за изборе из 2014. године, тако и за изборе који ће бити одржани 24. априла ове године.

– То значи да број бирача на предстојећим изборима неће битно одступати од броја бирача из 2014. године, каже Ђурђевић.

Према подацима РИК-а, у Србији је право гласа на ванредним парламентарним изборима 2014. године имало 6.765.998 грађана.

После изјаве председник РИК-а поново се огласило министарство Кори Удовички са саопштењем у ком се наводи да у бирачким списку ипак има 6,7 милиона бирача, а не више од седам милиона како је саопштено пре пар дана.

Саопштено је данас да је у Јединствени бирачки списак до сада уписано 6.734.802 бирача, али да ће укупан број бирача са правом гласа објавити Републичка изборна комисија 72 сата пре одржавања избора, 24. априла.

Како се наводи, број бирача који је до сада уписан у списак је за 31.196 мањи него 2014. године.

– Понављамо да је наведени број и даље подложан мањим ревизијама на дневном нивоу, с обзиром да се спискови и даље чисте од дупликата, наводи се данашњем саопштењу.

То Министарство је раније саопштило да је у бирачки списак уписано 7.000.095 бирача, али су данас навели да су тада рачунали и општине на Косову и Метохији у којима се не гласа.

– Веће цифре које је Министарство државне управе и локалне самоуправе ових дана износило у јавност, укључују и локације на Косову и Метохији на којима се, по методологији која је у примени од 1999. године, не гласа. Људи који живе у тим местима не улазе у укупан број бирача и за њих се не штампају бирачки листићи, додаје се у саопштењу.

Посебно је интересантно то што је Корино министарство раније саопштило да је око 200.000 припадника националних мањина двојако уписано због ћирилице и латинице, али тај исти аргумент није коришћен у другом саопштењу. Сада напомињу да је број гласача први пут био већи јер су рачунали бираче на Косову.

Је ли Министарство први пут објавило већи број бирача због националних мањина или због тога што су рачунали бираче са Косова или због нечег трећег?

 

(telepromter)

Можда ти се свиди

Оставите коментар