Почетна » Прекршајна пријава Пинку због емисије у којој је Вучић изашао из фрижидера

Прекршајна пријава Пинку због емисије у којој је Вучић изашао из фрижидера

од Други Пишу
0 коментар

Након писања ЦИНС-а да је Пинкова изборна емисија у којој је Александар Вучић изашао из фрижидера кршење закона, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) поднело је прекршајну пријаву против те телевизије.

Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) је још у јулу ове године писао да је емитовањем ове емисије Пинк прекршио закон, али да РЕМ није поднео прекршајну пријаву. Два месеца касније, пријава је поднета након допунског извештаја стручне службе РЕМ-а, а у њој се, између осталог, наводи да је та емисија заправо оглас и да је уместо законом дозвољених 12 минута у току једног сата, трајала скоро два сата. Она такође није на прописан начин одвојена од остатка програма.

Ова емисија није усамљен случај рекламирања Српске напредне странке (СНС) на Пинку који је прешао законом дозвољену минутажу. РЕМ је у прекршајној пријави навео и да је током последње изборне кампање Пинк 43 минута уживо преносио изборну конвенцију напредњака у Нишу.

Иначе, РЕМ је прекршајне пријаве поднео и против Прве и телевизије Хаппy. Прва је попут Пинка преносила конвенцију СНС-а из Ниша, а Хаппy је промовисао Ивицу Дачића у једној од својих емисија дуже него што је то законом дозвољено.

С обзиром да је реч о политичкој промоцији изборних листа, ни Прва ни Хаппy, попут Пинка, нису на прописан начин ове рекламе одвојили од остатка програма, што је РЕМ такође навео као њихове прекршаје.

Финални извештај РЕМ-а о медијском извештавању током изборне кампање 2022. усвојен је у августу. Из извештаја се види да је владајућа СНС доминантну улогу имала на Пинку, али и на осталим телевизијама са националном покривеношћу.

Јована Томић    Цинс

Насловна фото: Александар Вучић у емисији на Пинку; фото: сцреенсхот/ YоуТубе

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 × 2 =