Почетна » ПРЕОКРЕТ У АТИНИ Ципрасе, издао си Косово

ПРЕОКРЕТ У АТИНИ Ципрасе, издао си Косово

од admin
0 коментар

Србија је од Грчке затражила објашњење изјаве шефа дипломатије Никоса Коцијаса да ће Атина „подржати учлањење Косова у међународне организације“.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за „Блиц“ да је свестан притисака које Грчка трпи како би признала независно Косово, али да верује да до тога неће доћи.

– Упутили смо захтев грчком министарству спољних послова за разјашњење ставова њиховог министра Коцијаса. Очекујем да и поред великих притисака које трпи Грчка неће променити став о непризнању једнострано проглашене независности – наводи Дачић и додаје да то не би било у складу ни са међународним правом, ни с пријатељским односима две државе.Министар у Приштини

Шеф грчке дипломатије Никос Коцијас претходно је у разговору са косовским премијером Исом Мустафом најавио да ће Атина подржати Косово у учлањивању у међународне организације, „укључујући оне у области безбедности“, изразивши убеђење да ће то допринети стабилности у региону, пренели су приштински медији.
Амбиција Приштине је, подсетимо, да пре свега постане чланица УН, након чега би јој се омогућио приступ у ОЕБС, Савет Европе, НАТО и остале кључне организације.

На питање новинара да ли ће Грчка признати независност Косова, Коцијас је остао недоречен, али је најавио да ће Грчка у Приштини отворити канцеларију за сарадњу с Косовом.

Амбасада

У Амбасади Грчке у Србији јуче нису одговорили на низ питања „Блица“, попут тога да ли ће Атина подржати чланство Косова у УН, ОЕБС и НАТО.

– Изјаве министра Коцијаса дате у Приштини су јасне. Грчка не признаје једнострано проглашену независност Косова и грчки став о том питању остаје непромењен – било је све што су рекли у Амбасади.

Враћају дуг

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за „Блиц“ да постоји разлог за такву изјаву грчког шефа дипломатије.

– У обрачуну Грчке и Немачке око споразума са ММФ и Бриселом, САД су држале страну Грчкој. Зато Атина мора да врати дуг Вашингтону, а где ћете бољи начин за поткусуривање од Косова. Треба очекивати да Грчка посредно подржи чланство Косова у читавом низу међународних институција, укључујући НАТО. Међутим, преко ноћи неће доћи до неких радикалнијих промена у смислу признања Косова – закључује Анђелковић

Најава премијера Румуније
– Румунија ће преиспитати свој однос према независности Косова – најавио је крајем маја за „Блиц“ румунски премијер Виктор Понта. Он је тада одбацио тврдње приштинских медија да ће Румунија сигурно признати Косово, али је потврдио да ће државни врх у Букурешту „процењивати шта се на Косову променило од 2008. године“.
Против Виктора Понте је у међувремену у Румунији подигнута оптужница због корупције и више практично не обавља премијерску дужност.

Ивана Мастиловић Јаснић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар