Почетна » „Пресе“ о литијуму у Србији: Таблоиди одушевљени, независни медији, аналитичари и еколози згрожени

„Пресе“ о литијуму у Србији: Таблоиди одушевљени, независни медији, аналитичари и еколози згрожени

од Други Пишу
0 коментар

„Србија као рударска колонија Запада?“, насловио је Томас Росер, дописник бечког Пресеа из Србије, извештај о реакцијама које су уследиле после потписивања Меморандума о стратешким сировинама између Европске уније и Србије.

„Таблоидна штампа коју контролише Влада Србије је одушевљена. Независни медији, аналитичари и еколози згрожени су литијумским споразумом са Европском унијом: оптужују Берлин и Брисел да желе да претворе земљу у сировинску колонију ЕУ“, написао је на почетку свог текста дописник Пресеа, најчитанијих аустријских новина.

Он оцењује да су „брзи посетиоци из Берлина и Брисела“ одавно напустили Београд, али да потписивање „литијумског споразума“ наставља да изазива „велику медијску пометњу“ у Србији.

Два супротстављена виђења потписаног Меморандума илустрије насловима у српској штампи: „Србија скаче у будуц́ност са литијумом“, (Српски телеграф) и „Рудник Јадар донеће милијарде Србији“ (Информер) с једне стране и „Србију претварају у рударску колонију“ (Нова) с друге.

Росер указује и на изјаву Владете Јанковића да посета немачког канцелара Олафа Шолца „није знак уважавања, већ пољубац смрти за Србију“.

Дописник Пресеа пише да је мање питање ко ће „у дубоко корумпираној земљи имати користи од обећаних милијарди него брига за резерве подземних вода због које су еколози годинама јуришали на контроверзни пројекат“.

Он указује и на оптужбе опозиције да Шолц није дао „никакве конкретне гаранције“ о поштовању еколошких стандарда Европске уније у Србији, као и на речи професора из Граца Флоријана Бибера да су ЕУ и Немачка „замениле демократију, владавину права и перспективу ЕУ за Западни Балкан за литијум“.

„У Србији не постоје независне институције и ‚никаква гаранција‘ да ће рударски пројекат бити у складу са домачим или чак ЕУ стандардима‘“, пише дописник аустријског Пресеа.

Shutterstock/ Photo Kozyr

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар