Почетна » Престројавања у опозицији: Формирају нову организацију, ДС све ближи „Морамо“

Престројавања у опозицији: Формирају нову организацију, ДС све ближи „Морамо“

од Други Пишу
0 коментар

Коалиција Уједињена Србија, коју су чинили ССП, ДС и НС и још неки покрети, након избора 3. априла практично је престала да постоји, а готово да нема ни контаката међу лидерима тих странака. Са друге стране, демократе су све ближе коалицији “Морамо”, која се и унутар себе реорганизује. ЗЗС Небојше Зеленовића и Еколошки устанак Александра Јовановића Ћуте оснивају нову политичку организацију.

Односни некадашњих партнера – ССП, ДС и НС драстично су промењени након избора 3. априла. Све оно што је “шкрипало” држало се под тепихом, да би после изласка грађана на биралишта и састанка Александра Вучића и Драгана Ђиласа изашло на видело.

Комуникација међу лидерима странака је слаба, а према нашим информацијама нема ни заједничких састанака, иако Србију очекују озбиљни политички изазови, попут увођења санкција Русији. Готово су извесни и нови избори у Београду и то или у децембру или у марту следеће године.

Са друге стране, демократе све чешће имају контакте са појединим чланицама коалиције “Морамо”. Разговарају са Небојшом Зеленовићем, лидером ЗЗС, а недавно је одржан састанак и председника ДС Зорана Лутовца са лидерима покрета Не давимо Београд.

Према нашим сазнањима, разговарало се око договора како се поставити око евентуалног Вучићевог заокрета према Западу. Закључено је да су им слични погледи око најновијих питања, везано за Европску унију, њене вредности и руску агресију на Украјину, али тема није била коалиција.

“Разговарало се о декларацијама на поменуте теме. У том погледу ДС и НДБГ имају сличне ставове и могуће је очекивати неки усаглашени текст о томе, али то није договорено”, наводи саговорник “Нове” који додаје да ће демократе објавити свој европски проглас.

Радомир Лазовић, један од лидера НДБГ, потврђује за “Нову” да је одржан један састанак са Лутовцем, али наводи да осим тога није било других виђања, када је реч о његовом покрету.

“НДБГ одржава добре односе са свим организацијама опозиције. Ми се можда не слажемо око програмских решења, али свакако се слажемо око тога да Србија треба да буде слободна држава у којој влада демократија и у којој се негује плурализам мишљења. Нормално је да ћемо се консултовати и осим овог једног састанка није било неких других виђања”, каже Лазовић.

Са друге стране, у оквиру “Морамо” долази до промена, које, како кажу у том савезу, не доводе у питање саму коалицију. Како је и саопштено, Отворена грађанска платформа “Акција”, Еколошки устанак и странка Заједно за Србију ушле су у званичан процес стварања једне политичке организације. Том процесу укрупњавања прикључује се и Скупштина слободне Србије.

„Циљ је да Србија коначно добије отворену, зелено-леву и модерну политичку организацију, која се разликује од превазиђених лидерских странака и која ће имати капацитет да се ухвати у коштац са огромним изазовима у којима се налази наше друштво, али и буде стожер даљег окупљања свих здравих и демократских снага да би се зауставило уништење нашег друштва, али и природе“, навели су у саопштењу.

Том укрупњавању не придружује се покрет Не давимо Београд, али како нам је речено, цепања коалиције неће бити.

“То је реорганизација унутар коалиције, која ће сада уместо три организације, постати коалиција две групе организација”, каже саговорник нашег листа.

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар