Почетна » Претње новинарки Б92, крушевачки СНС је оптужује

Претње новинарки Б92, крушевачки СНС је оптужује

од admin
0 коментар

Три дана од када је министар Братислав Гашић увредио новинарку Б92 Златију Лабовић она свакодневно добија претње путем друштвених мрежа.

Због тога је Б92 о свему обавестио полицију.
У међувремену, одбор Српске напредне странке из Крушевца оптужио је новинарку Б92 да је „инструисана да испоровоцира министра“.
Преко друштвених мрежа Фејсбук и Твитер новинарки Б92 упућују се увреде и говор мржње. И због тога наша кућа сматра да нам је обавеза, али и обавеза стручне јавности, да реагују у ситуацији у којој се наша колегиница новинарка два пута налази у улози жртве.

Foto: b92.net

„Прво жртва сексистичког коментара министра одбране Братислава Гашића, а потом жртва узнемиравања оних који се не слажу са казном коју је Братислав Гашић, због онога што је урадио, морао да поднесе. Бивање други пут жртвом јесте стање у којем је новинарка још увек. Коментари које трпи могли би се излити из виртуелног простора друштвених мрежа и из тог разлога реакција којом се недвосмислено осуђује овакво поступање је неопходна да не би постала жртвом и трећи пут. Сматрамо да се у овој, али и у другим сличним ситуацијама притисака на новинаре, не сме заборавити контекст“, саопштава Б92.

За то време начин како ће Гашић напустити место министра одбране и даље је енигма.

„Нисам се бавио техником, најближи сам разрешењу“, рекао је председник владе и додао да би, ако Скупштина Србије не подржи његов предлог, то значило да више нема подршку парламента и да не може да буде премијер.

У исто време док је премијер у Београду говорио о смени министра одбране, у Крушевцу, граду у коме некада Гашић био градоначелник, из СНС оптужују новинарку да је она за све крива.

„Погледајте на снимку колико је слободног простора имала. Она није директно испрвоцирала министра, али би волели да знамо како се назива такав став у журналистици.Како би се ви осећали да неко буде у том положају док гледате право у камере…“, речено је на конференцији за новинаре Ивана Манојловића, члана савета за информисање СНС у Крушевцу, што је објављено и на сајту крушевачких напредњака.

Напредњаци тврде да овако „фабриковане лажи“ имају за циљ дестабилизацију државе, а да иза свега стоји тајкунско мафијашки лоби који је платио, како тврде, неколико милиона евра да се Гашић склони са места министра одбране .

„Гашић није употребио ни погрдне речи, ни псовку. Није чак употребио ни реч ‘мрзим’ већ ‘волим’. И он је човек од крви и меса. Извинио јој се као да је у најмању руку он рекао новинарки да клекне. Као да она својим положајем није сама понизила професију“, наводе крушевачки напредњаци и додају да је исто тако „могла и да окрене леђа“.

Б92 засад није могла да дође до снимка ове конференције и још увек чекамо на материјал од локалних телевизија.

Интегрални текст са конференције објављен је на сајту општинског одбора СНС-а Крушевац, али је убрзо цео текст склоњен.

У њему се, између осталог, наводи и да Гашић често комуницира са новинарима, па да се тако „природно јавља веза, пријатељство или једноставно познанство, које даје за право да се у незваничној комуникацији нашалимо“.

Крушевачки СНС сматра и да је снимак на коме се види Гашићева сексистичка изјава „организовано преплавио друштвене мреже и одређене медије“ и да се на њему види „неколико огромних нелогичности“.

Такође, додаје се да овај напад „извршиоцима доноси одређену своту новца“.

Иначе, у архиви сајта крушевачког одбора СНС се види да је досадашња пракса била да након свих редовних конференција за новинаре на сајту окаче транскрипт, али и видео снимак са конференције.

Снимка ове конференције нема ни на званичном Јутјуб каналу СНС из Крушевца, али зато на Фејсбук страници постоје фотографије у посту који је датиран на данашњи датум под насловом „Редовна конференција за новинаре“.

б92.нет/Нунс

Можда ти се свиди

Оставите коментар