Почетна Политика ПРЕВРТЉИВИ ПОЛИТИЧАРИ Јуче најближи сарадници, а данас љути противници

ПРЕВРТЉИВИ ПОЛИТИЧАРИ Јуче најближи сарадници, а данас љути противници

од admin
0 коментар

Политичка сцена у Србији доказ је да када су политички циљеви и поени у игри, љубави нема ни међу блиским пријатељима, ни сарадницима, па чак ни међу кумовима.

Доказ за то је Војислав Шешељ, који је заправо кум са два најмоћнија човека у држави: премијером Александром Вучићем и председником Републике Томиславом Николићем.

Вишегодишња заједничка политичка борба, док су сви били “велика срећна радикалска породица”, завршила се Хагом за Шешеља, а највишим државним функцијама за Николића и Вучића, који су 2008. окренули леђа и СРС и Шешељу, за кога је то био почетак политичког краја.

Политика је дошла главе још једном Шешељевом кумству – оном са Вуком Драшковићем. Иако су заједно чак направили странку и на крилима тог пријатељства Драшковић крстио Шешељевог сина Николу, тиква је пукла врло брзо, такође због политике.

Политика је била заједнички именитељ, али и разлог распада савеза ДС и СПС, односно доброг односа двојице лидера ових странака Бориса Тадића и Ивице Дачића, који се 2012. приклонио напредњацима. То је био први ударац за Тадића, а други је дошао из његове сопствене странке, када је без борбе изгубио страначке изборе, напустио ДС и основао своју странку.

Од тапшања по рамену и дивљења до окретања леђа

Борис Тадић и Ивица Дачић

Шта је некада било: Захваљујући коалицији са ДС, којој је кумовао Тадић, СПС са Дачићем на челу се враћа на власт. Влада ДС и СПС потрајала је цео мандат. У јавности су се често грлили, срдачно поздрављали, играли кошарку…

Изјаве после разлаза:

Тадић: Имао сам Ивицу Дачића који није искључивао рат као опцију, и неколико пута сам му говорио да не ради то.
Дачић: Имао је прилику, сам је упропастио, изгубио је од Николића кога сада омаловажава.
Дачић: Истина је оно што је Шарић причао на суђењу (да му је бивша власт нудила нагодбу – да оптужи лидера СПС и добије 10 година затвора).
Тадић: Не остаје ми ништа друго него да закључим да се Дачић оваквом изјавом упетљао у сопствене лажи или да је имао контакт са Шарићем и његовим сарадницима.
Дачић: Нећу имати проблем да сарађујем са Тадићем ако уђе у реконструисану владу.
Тадић: Никада нећу у Владу са Дачићем.

Шешељ, Николић, Вучић

Шта је некада било: Пријатељи, саборци, кумови… Николић је у златно време СРС био и Шешељев заменик, други човек странке, а Вучић генерални секретар странке. Иако је Николић до марта 2008. тврдио да је “много часније и поносније бити број два у СРС него број један у свим осталим странкама”, пола године касније оснива СНС и постаје њен председник.

Изјаве после разлаза:

Шешељ: Мене је срамота што је Николић годинама уживао моје неограничено поверење. Са Николићем је готово у сваком погледу. Николић и Вучић ће прихватити независност Косова.
Николић: Од полиције сам сазнао да је Шешељ наручио моје убиство. Није свеједно када имате посла са монструмом на кога ће он да се обруши.
Вучић: Онај из Хага, осим што је монструм, истовремено је и мали миш који хоће да наруши углед СНС. Он је обичан лажов, што би рекао Тома Николић, познавали смо тог човека.

Шешељ и Драшковић

Шта је некада било: Драшковић и Шешељ су 1989. заједно основали странку Српска народна обнова, али су се врло брзо политички сукобили и странка се поделила. Ипак, та љубав је потрајала толико да је Драшковић стигао да крсти Шешељевог сина Николу, после чега је кумство пукло. О Шешељевом бесу и нетрпељивости према Драшковићу могло се свашта прочитати у књизи из 2000. године „Наркоманија Вука манитога“.

Изјаве после разлаза:

Шешељ: Кад се нашмрче кокаина, он делује као храбар човек, а чим прође дејство, постаје кукавица. Људи који су га посећивали у затвору сведоче о његовим наркоманским кризама.
Драшковић: Црвени војвода, фашиста, зло српског народа.

Тадић и Пајтић

Шта је некада било:Дугогодишњи чланови ДС, Тадић лидер странке, Пајтић лидер војвођанских демократа и покрајински премијер.

Изјаве после разлаза:

Пајтић: Оно што је Тадић учинио странци је незапамћено и неопростиво. Тадић више критикује ДС него власт. Чак се често ограђује од те странке. ДС је изгубила изборе 2012. зато што је кренула у Европу, а грађане оставила на перону.
Тадић: Бојан Пајтић је рекао да ДС стоји иза свега што је радила у последњих 25 година, што није истина, јер се њени функционери свакодневно одричу скоро деценије током које сам ја био председник те странке.

Вучић и Радуловић

Шта је некада било: По избору за министра, Радуловић је говорио да су започете тешке реформе које су дирнуле у осиње гнездо и да не постоје притисци Вучића и других чланова Владе на рад његовог министарства. Радуловић се, међутим, на овој функцији задржао непуних годину дана, оптуживши Вучића да је главни кочничар реформи.

Изјаве после разлаза:

Радуловић: Главни кочничар свих реформи био и остао кабинет првог потпредседника.
Вучић: Стављам се на располагање државним органима да ме испитају у вези са оптужбама које је навео Радуловић. Нисам се обогатио ни за један динар, поносно излазим потпуно чистих руку.

Лана Гедошевић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар