Почетна » Приликом привођења у Новом Саду коришћен захват због ког је Флојд умро

Приликом привођења у Новом Саду коришћен захват због ког је Флојд умро

од Други Пишу
0 коментар

Фотографија коју је објавио портал 021 показује да су мушкарци у цивилу приликом савладавања и привођења демонстранта у Новом Саду примењивали потез због којег је у Минеаполису 2020. преминуо Џорџ Флојд.

Друштвеним мрежама се шири фотографија, коју је направила репортерка портала 021.рс током протеста у Новом Саду, а на којој се види како један мушкарац у цивилу држи колено на врату мушкарцу који је учествовао у протестима због доношења Генералног урбанистичког плана (ГУП) у Новом Саду.

Како се види на снимцима 021.рс, приведени мушкарац је уз помоћ више особа покушавао да отме штит припадницима полиције, приликом чега је један полицајац оборен на земљу.

Исти потез коришћен је и приликом хапшења Џорџа Флојда у Минеаполису у САД. Смрт је наступила пошто му је полицајац Дерек Шовин клечао на врату осам минута и 46 секунди. Шовин је због убиства Флојда осуђен на 21 годину затвора.

 

Нереди који су се у јулу 2020. десили у Београду открили су да и српска полиција користи исту методу приликом привођења.

Снимак Н1, настао приликом другог данашњег привођења у Новом Саду, показује да су мушкарци који су савладавали демонстранта добијали наређење „без употребе“, „без употребе“, која је највероватније значила да се над демонстрантом не примењује сила.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар