Почетна » Приштина: Тачи провоцирао и без заставе

Приштина: Тачи провоцирао и без заставе

од admin
0 коментар

Регионални скуп на КиМ протекао без државних обележја, али у знаку препуцавања. Хашим тачи више пута поновио да је „Косово држава“. Дачић: ЗСО не сме бити НВО

ЗАСТАВА Косова није се данас завијорила у Приштини пред делегацијом из Београда, на трећем неформалном министарском састанку „Западни Балкан 6“, али домаћини нису пропустили прилику да са скупа пошаљу поруку да је „Косово – држава“.

Тако је и централна тема састанка – економски развој региона и заједнички инфраструктурни пројекти – донекле остала у сенци размене варница између српског шефа дипломатије Ивице Дачића и министра спољних послова привремених институција у Приштини Хашима Тачија.

Тачи није пропуштао прилику да поручи да се „без Косова не може замислити стабилан Балкан и његова интеграција у ЕУ“, „да Приштина стиче међународни субјективитет“ и да је „формирање нове владе показало је да је Косово држава“.

Дачић је узвратио да треба „спустити лопту“. Српски вицепремијер, који је конференцији присуствовао са министарком инфраструктуре и саобраћаја Зораном Михајловић, јасно је ставио до знања да Србија неће пристати на маргинализацију Заједнице српских општина, која, како је нагласио, не може да буде никаква невладина организација:

– Ова конференција показује релаксацију односа на Балкану. Треба да дефинишемо пројекте и представимо их ЕУ. Не смемо да дозволимо „синдром дрона“ када је реч о овако важним стварима – рекао је Дачић.

Министарка Михајловић изјавила да скуп у Приштини треба да доведе до бољег регионалног повезивања. Она и Дачић разговарали су и са представницима листе „Српска“.

На конференцији у Приштини учествовали су и министри из Црне Горе, БиХ, Македоније и Албаније, док је Брисел, који је покровитељ скупа, представљао комесар за суседство и преговоре о проширењу Јоханес Хан. Он је најавио да ће ЕУ издвојити милијарду евра за унапређење инфраструктуре у земљама Западног Балкана. Министри су потписали заједничку изјаву којом су подржали успостављање транспортне мреже у региону.

СРПСКИ УЗ КАФУ

Дачић и Тачи имали су и неформални сусрет на маргинама скупа, попили су кафу, а како сазнајемо, део разговора вођен је и на српском, који албански политичар помало разуме. Дачић и Зорана Михајловић нису доживели никакве непријатности током боравка у Приштини.

В. Н.    новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар