Почетна » Злоупотребили Вучићево здравље за нападе на Н1

Злоупотребили Вучићево здравље за нападе на Н1

од admin
0 коментар

 

Према тој верзији догађаја, за председникову хоспитализацију одговоран је новинар телевизије Н1 због питања и инсистирања на одговору током конференције коју је у петак на градилишту Београда на води.

Најдиректнији у повлачењу везе између два догађаја био је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

„Могли сте да видите јуче неколико сати пре него што је председник примљен на ВМА, имали сте новинара Н1 Миодрага Совиља, који му је уносио у лице телефон и обраћао му се онако, уличарским речником, што је заиста срамота“, изјавио је Весић.

Осуде на рачун новинара Н1 стигле су и из студија телевизије Пинк где је главни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић тврдио да је новинар имао задатак да испровоцира Вучића „да би се после од тога правио хаос“.

Југослав Ћосић, директор телевизије Н1 у изјави за Данас је такве интерпретације окарактерисао као сумануте и трагикомичне.

– Таква конструкција би била смешна да није тужна. Бесмислено је тврдити да је председнику позлило због професионалног новинарског питања, каже Ћосић додајући да му је жао због тога што је позлило председнику, као што му је жао свакога ко има здравствене тегобе.

Он је нагласио да посао председника подразумева одговарање на тешка новинарска питања.

– Уколико је председник толико осетљив на професионална новинарска питања, можда не би требало да се бави тим послом. Можда би требало да се бави хуманитарним радом, казао је Ћосић.

Један од оних који је јавно критиковао поступак новинара Н1 био је и маркетиншки стручњак Небојша Крстић. На питање да ли и он сматра да је новинарско питање узроковало здравствене тегобе председника, Крстић одговара да је реч о „очигледном спину који Данас врши“.

– Новинар Н1 не зна која питања спадају у надлежност председника Републике, а начин и опаске тог новинара одговарају начину комуникације у неком бирцузу на Ибарској магистрали, а не понашању на председниковој конференцији за штампу. У овом тренутку не знам ништа о разлозима председникове хоспитализације и не могу да говорим о повезаности, тако да не бих учествовао у очигледном спину који Данас врши у жељи да искарикира и релативизује непрофесионално и непримерено понашање новинара Н1, казао је Крстић.

На констатацију Данаса да је ту тезу најпре изнео Горан Весић и питање да ли сматра да и заменик градоначелника Београда „учествује у очигледном спину“, Крстић није желео да одговара.

На инсинуације да је новинарско питање одговорно за здравствене тешкоће председника у току јучерашњег дана реаговало је Независно удружење новинара Војводине (НДНВ) позивајући надлежне институције да коначно реагују на кампању против новинара Н1.

„Независно друштво новинара Војводине изражава дубоку забринутост због блаћења колега који у складу са Кодексом новинара Србије постављају питања од јавног значаја и инсистирају на одговорима извршне власти. Овај принцип је основа сваке праве демократије и заслужује подршку целе заједнице“, кажу НДНВ уз додатак да су озбиљно забринути за безбедност директора програма те телевизије Југослава Ћосића и новинара Миодрага Совиља „због бруталног линча којем су изложени у режимским таблоидима“.

НДНВ је позвао правосуђе и полицију да хитно поврате институције и обезбеде функционисање правне државе.

„Уколико се таблоидима дозволи да оптужују и пресуђују као некакве јавне суднице последице ће бити несагледиве“, кажу у НДНВ.

На опасност од напада на новинара Н1 јуче је у саопштењу упозорила и Нова странка. Они истичу да у држави у којој су слобода медијског деловања и независност медија сведени на најниже гране, а новинари и медијски радници под незапамћеним притиском не би ли постали пуко оруђе у рукама власти и инструмент за извршење њихових директива, оваква уједињена реакција представља само нови покушај да се угрози транспарентност и независност њиховог рада.

„Напомињемо да је новинарство часна и одговорна професија, чији саставни део јесте управо постављање питање и захтевање одговора у интересу грађана и јавности, а која су, у информативном делу програма, обавеза сваког политичара, те самим тим посебно вршиоца функције председника Републике“, наведено је у саопштењу.

Подсетимо, напади на новинара телевизије Н1 долазе у тренутку када је ова телевизија под новим ударом кампање блаћења и дискредитације. Док су са телевизија нападани новинари Н1, са насловних страница таблоида се већ данима нарушава професионални углед директора те телевизије Југослава Ћосића оптужбама да добија новац са Косова.

Лончар: Председник био животно угрожен
Министар здравља Златибор Лончар јуче је рекао да председник Србије Александар Вучић има хроничне, мање проблеме са срцем, али да је у петак дошло до озбиљног погоршања његовог здравственог стања, када је одлучио да се обрати лекарима ВМА. Лончар је за Тањуг рекао да је по пријему на ВМА процењено да је председник Србије животно угрожен. „У тој здравственој установи су медицински тимови моментално спровели све неопходне мере за санирање овако озбиљног стања“, казао је Лончар додајући да је председник добро одреаговао на терапију. „Ипак, стручни тимови ВМА су председнику Србије препоручили да у наредном периоду смањи своје редовне активности како би се у потпуности опоравио од погоршања здравственог стања до ког је дошло у петак. Користим ову прилику да лично захвалим медицинским тимовима ВМА, који су још једном показали своју стручност и професионализам“, рекао је министар Лончар.

Шта је питао новинар?
Питање новинара Миодрага Совиља на конференцији председника Србије се конкретно односило на улогу оца министра полиције у компанији Гим и разлозима због којих је Бранко Стефановић био у делегацији те фирме током преговора фирме Крушик и иностраних купаца. Совиљ је на телефону показао председнику Вучићу показао документ који је објавио БИРН, а који доказује Стефановићево присуство на поменутом састанку. Вучић је, гледајући телефон, истакао да не види текст и затражио од новинара да му прочита цео текст. У једном тренутку, Вучић је казао да је прочитао да је новинару стигла порука у којој му поручују шта да га пита, на шта је овај одговорио – немојмо да се завитлавамо.

В. Јеремић  Данас/Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар