Почетна » Приватна фирма из Врчина броји гласове у Нишу: Скандалозна одлука ГИК-а добила нову димензију

Приватна фирма из Врчина броји гласове у Нишу: Скандалозна одлука ГИК-а добила нову димензију

од Други Пишу
0 коментар

Приватна фирма  „BIG Data Technology“ којој је Градска изборна комисија у Нишу дала да броји гласове, према подацима из регистра Агенције за привредне регистре (АПР) основана је 7. фебруара ове године у Врчину, само четири месеца пре одржавања локалних избора.

Како је објавио Н1 гласови Нишлија бројани су путем програма фирме „Big Data Technology“  и раније. Чланови Градске изборне комисије из редова опозиције казали су им да је та фирма изабрана на предлог председнице Градске изборне комисије Данијеле Милићевић, која је рекла да је та фирма дала најповољнију понуду.

Међутим, у претрази на порталу јавних набавки нема подата колико пара износи та „најповољнија понуда“.

Како пише Инсајдер посао је фирма добила без тендера. Такође наводе да је софтвер који користе развио бивши запослени Републичког завода за статистику математичар Мирољуб Костић.

У изјави за Инсајдер, Костић на питање како је и зашто фирма која јеоснована тек пре четири месеца основана без тендера добила поса, каже да се његов софтвер већ 20 година користи широм Србије, а да је после његовог одласка у пензију наставио да нуди софтвере општинама.

„Није усменим путем договорено, ја сам свим општинама једно месец дана пре избора послао писано понуду, где ја нудим зу услугу, представио сам се ко сам шта сам, многе општине су се сетиле мога имена, и општине које су биле заинтересоване да наставе сарадњу са мном, наставиле су у том домену“, каже Костић.

Према подацима из регистра АПР-а власник фирме која броји гласове у Нишу је Милош Ристић, а „БИГ Дата Тецхнологy“ основан је 7. фебруара 2024. године, само четири месеца пре одржавања избора.

Како се ради о тек основаној фирми финансијски извештаји још увек не постоје. Такође, на порталу јавних набавки нема података да је та фирма добила још неки посао.

Портал Нова.рс упутила је позив Ристићу како бисмо сазнали како је његова фирма добила посао и колико је износио тај тендер, међутим, он се на наше позиве није јављао.

Упитан да прокоментарише то што сада у Нишу приватна фирма броји гласове, Драган Милић један од представника опозивије у том граду рекао је да га то уопште не занима.

„Мислим да је то потпуно периферно питање, замајавање. Да ли броје Пера, Јанко или Марко је потпуно неважно, можемо да бројимо то 30 или 40 пута, ми имамо записнике. Значи може свако то да то сабере ко имао макар средње доброг професора математике, срачунаће 197 записника. Да ли је то фирма „Биг дата“ или „Смалл дата“ је потпуно секундарно питање. Мислим да је то одвлачење пажње од суштине, а суштина је да на два бирачка места имамо тешке прекршаје. То је бирачко место број 10 и број 18 и на та два бирачка места, по свим правилима, избори морају да се понове. Људи стално критикују како ми верујемо у правну државу. Да, верујемо у правну државу, јер Србија није Северна Кореја“, рекао је Милић за Н1.

Шта се дешава у Нишу?
По завршетку избора Градска изборна комисија у Нишу донела је 3. јуна одлуку о прелиминарним резултатима избора за Скупштину града. Само недељу дана касније, односно 10. јуна, још једном је усвојила исту одлуку, што су представници опозиције оценили као противзаконито и несвакидашње.

Према тим одлукама коалиција окупљена око СНС освојила је 30 мандата, група грађана „Др Драган Милић“ 16, коалиција „Бирамо Ниш“ 10, покрет „Крени промени“ и коалиција „Уједињени – Нада за Ниш“ по два, а мањинска Руска странка један мандат, наводи се у извештају са седнице ГИК Ниш објављеном на сајту РИК-а.

Након две одлуке о прелиминарним резултатима, по којима листа окупљена око СНС има већину за формирање власти у Нишу, ГИК је одлучио да ће ипак да поништи те резултате.

Међутим, одлукама ту није крај.

Комисија је по поништењу прелиминарних резултата наложила приватној фирми “БИГ Дата Тецхнологy” да обради податке са свих 197 бирачких места и да на основу тога предложи ГИК-у доношење нове одлуке о утврђивању резултата.

И док комисија иде неким својим путем, Нишка опозиција је по други пут упутила жалбу Вишем суду у Нишу, којом тражи понављане избора на два бирачка места (број 10 и 18 у општини Медијана) и захтева од суда да донесе коначну одлуку по том питању. Виши суд има рок до сутра да одлучи по жалби, те ће се тад сазнати да ли ће избори бити поновљени.

Такође, опозициони представници поднели су кривичне пријаве против председнице ГИК Данијеле Милићевић и председника бирачком места број 10 у општини Медијана Ивице Стојановића због фалсификовања записника.

Подсећамо, по завршетку избора и пребројаних 100 одсто гласова четири опозиционе листе имале довољан број мандата за формирање већине у граду Нишу. Само неколико сати касније дошло је до преокрета, па је већина припала Српској напредној странци.

Dragan Milić konferencija za novinare Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Дуња Ранковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар