Почетна » ПРЛ: ПРОТИВ “РАЗВОЈА” НА ШТЕТУ ПРАВА НА ДОМ

ПРЛ: ПРОТИВ “РАЗВОЈА” НА ШТЕТУ ПРАВА НА ДОМ

од Други Пишу
0 коментар

У среду 1. фебруара у 12.00х испред Вишег суда у Чачку протестоваће грађани који се већ више од две године боре за фер надокнаду за имовину која им је експроприсана због изградње аутопута на деоници Прељина-Пожега и Прељина-Појате. Некима од њих порушене су и куће, а да још увек нису добили никакву накнаду, док је некима исплаћен део накнаде уз обећање извршног директора Путева Србије да ће разлику оставарити у судским поступцима, а у којим поступцима судије одбијају да поступају.

Судске поступке су најпре опструисали органи Града Чачка (градска управа за урбанизам и Пореска управа), недостављањем извештаја који су неопходни за вођење поступка, а потом су притисци уследили И са других страна. Наиме, Виши суд у Чачку као другостепени је под притиском почео да укида првостепена решења којима је грађанима досуђена накнада, са образложењем које нема утемељења у закону, већ се стиче утисак да су другостепене одлуке писали Путеви Србији. Након више укидајућих одлука од стране Вишег суда у Чачку, судије Основног суда у Чачку које суде у првом степену одлажу главне расправе и одбијају да доносе одлуке, јер је евидентно да ће их Виши суд у Чачку укинути, тако да поступци стагнирају, а грађани улазе у трећу годину чекања правде.
Истовремено Путеви Србије настављају са притисцима, те су против свих судских вештака који су вештачили у судским поступцима поднели захтев Министарству правде за њихово разрешење, само зато што нису задовољни накнадама које су вештаци извештачили, док истовремено у другим градовима, на пример у Прокупљу, на исте износе нису писали примедбе, нити улагали жалбе на одлуке.
Партија радикалне левице подржава протесте грађана Чачка и најоштрије осуђује државну политику по којој се наша земља “развија” на штету основних права њених грађана. Ни један инфраструктурни пројекат и никакав економски раст нису вредни права грађана Србије на дом, имовину и приступ суду у разумном року.

Можда ти се свиди

Оставите коментар