Почетна » ПРЛ: СНАЖНО ЗАКУЦАЈТЕ ЕКСЕР, ГРОБАРИ ДЕМОКРАТИЈЕ!

ПРЛ: СНАЖНО ЗАКУЦАЈТЕ ЕКСЕР, ГРОБАРИ ДЕМОКРАТИЈЕ!

од admin
0 коментар

 

Новим законима се наставља гушење политичких права и слобода у Србији започето доношењем Закона о политичким странкама 2009. године. Као што је тадашњи режим прописао да се политиком могу бавити само они који имају новца да прибаве 10.000 оверених потписа, сада се грађанима онемогућава и учешће у локалној политици.

 

Нови Закон о локалним изборима поскупљује и отежава, уместо да олакша и појефтини, процес прикупљања потписа за изборне листе. Досад сте скупљали и плаћали по 30 потписа за сваког кандидата на листи и морали да имате минимум трећину кандидата од броја одборника у скупштини, а сада је по величини места прописан јако висок број потписа који треба да прикупе све изборне листе без обзира на то колико кандидата предлажу.

 

Апсурд се најбоље види кад је на највећем примеру – у Београду. На изборима за градску скупштину у Београду сте досад могли да предате листу са 37 кандидата и да скупите 1110 потписа. Сада морате да имате минимум 37 кандидата, али да свеједно скупите 3.000 потписа, готово као да имате листу са 110 кандидата, колико има и одборничких места у скупштини града. На последњим изборима за Скупштину Београда само је 5 листа од 23 имало максималан број кандидата то јест довољно пара да скупи и преда преко 3.000 потписа: Вучић, Дачић, Ђилас, Тадић и коалиција Радуловић-Обрадовић.

 

Ни експертске групе ни стручњаци за праћење избора нису дали никакве сувисле примедбе на предлоге закона – они су се мало позабавили амбалажом ради реда. Очито је да владајућој класи одговара да се у Србији политика што пре сведе на контролисан процес производње политичара новцем богатих спонзора, па свеједно да ли из власти, бизниса или иностранства. „Не треба свака шуша да изађе на изборе“, то је њихов аргумент, а шуша је за њих свако ко не добија огроман новац да заступа одржавање овог тлачитељског система.

 

Испод тог аргумента крије се презир према демократији, страх од самоорганизовања грађана, нових политичких идеја и снага које би могле да нарасту од локалног до републичког нивоа и уздрмају им тло под ногама. Као у вицу у ком Мују удари воз па он погази експрес-лонац код куће, власт и опозиција нам поручују: „Такве треба уништити док су мали“.

 

Партија радикалне левице поручује гробарима српске демократије да је мала, али да је ратоборна, и да је ову нову објаву рата схватила озбиљно. ПРЛ спрема кесер за ексере, планира да њим отвори ковчег и да баук праве народне демократије ускоро изађе и заплаши господу, каже се у саопштењу ПРЛ.

Можда ти се свиди

Оставите коментар