Почетна » ПРЛ: ТРИБИНА, БРОДОГРАДИЛИШТЕ: ПРИМЕР БЕСМИСЛА И ПОГУБНОСТИ ТРАНЗИЦИЈ

ПРЛ: ТРИБИНА, БРОДОГРАДИЛИШТЕ: ПРИМЕР БЕСМИСЛА И ПОГУБНОСТИ ТРАНЗИЦИЈ

од Други Пишу
0 коментар

Партија радикалне левице вас позива на трибину Бродоградилиште: Пример бесмисла и погубности транзиције, која ће се одржати на Савском кеју у Блоку 45, у среду, 29. јуна 2022. у 19ч. На трибини ће говорити Ивана Анђелковић, активисткиња Здружене акције Кров над главом, Александра Смиљанић, активисткиња организације Савски насип и Милена Репајић, чланица Председништва Партије радикалне левице.

Са земљишта Бродоградилишта на Новом Београду компанија Зептер избацује 14 радничких породица које ту живе већ 40 година и које због распада СФРЈ никада нису дочекале решавање свог стамбеног питања. Предузеће Бродоградилиште је отерано у стечај да би га Zepter јефтино купио 2003. године. Сада та компанија на том простору планира да гради душегупку „луксузних“ станова и тако обрне милионе евра, док ће већ загушене улице савских блокова учинити непроходним.

Историја Бродоградилишта је историја транзиције у малом. Она је истовремено прича о уништавању привреде, пљачкашкој приватизацији, стамбеној несигурности и производњи бескућништва, урбаном хаосу, небризи о инфраструктури и властима у служби крупног капитала. Пример Бродоградилишта нам показује како се капитал, настао отимачином, злоупотребљава за даље отимачине које се неће зауставити саме од себе.
На трибини ће се разговарати о проблему и могућим облицима борбе за општи интерес.

Можда ти се свиди

Оставите коментар