Почетна » Прл: Велика фама у јавности подигла се око транспарента са протеста од 1. септембра

Прл: Велика фама у јавности подигла се око транспарента са протеста од 1. септембра

од Други Пишу
0 коментар

Велика фама у јавности подигла се око транспарента са протеста од 1. септембра на коме је писало „Ни грумен руде ЕУ окупатору! Рио Тинто марш из Србије!“. Због разних оптужби и неоснованих тврдњи, наша омладинска организација, Радничка омладина се, уз пуну подршку руководства Партије радикалне левице огласила објашњењем да је стајала и стоји иза транспарента, заједно са другим прогресивним активистима.

Нисмо имали, нити имамо жељу да на било који начин „преузимамо“ протесте које окупљају врло шаролике масе људи и који организује велики број еколошких организација.

Од тог тренутка, нас оптужују да смо руски или кинески плаћеници, да радимо за „друге окупаторе“ и скрећемо пажњу са власти. Зато хоћемо да поново разјаснимо своју позицију о пројекту „Јадар“, коју смо већ износили у својим саопштењима и приликом позива на протесте.
– Апсолутно смо против да било која страна сила, биле то западне империјалне силе, Русија или Кина, ископава литијум у Србији. Сви расположиви подаци показују да би еколошка штета била немерљива, да је ископавање у западној Србији много неповољније по животну средину од других начина добијања литијума, те да то је једино ископавање које се планира на обрадивом и настањеном земљишту. Посебно се противимо ископавању литијума и других рудних богатстава са овако ниским рудним рентама, без икакве државне контроле утицаја на животну средину и без икакве користи по наше друштво и становнике Србије.
– Апсолутно стојимо иза тврдње да је Србија, као и остатак Балкана, под фактичком окупацијом Европске уније и одлучно ћемо одговарати на сваки покушај мућења воде у том смислу кроз изједначавање односа Србије са свим силама и помињање „разних окупатора“. Све структурне промене које су власти у Србији извршиле за последњих неколико деценија, од деиндустријализације и приватизације друштвених предузећа, девастације пољопривреде, преко катастрофалне судске реформе и приватизације извршног поступка, мера штедње и презадуживања становништва, па до Рио Тинта и пројекта „Јадар“ спроведене су по директиви и под надзором ЕУ и ММФ и у склопу евроинтеграција. То што се и друге велике, па и мале силе, као и домаћи тајкуни и зеленаши, користе тако насталом „инвестиционом климом“ не значи да постоји неограничен број окупатора и да је немогуће рећи за чије интересе је Република Србија потчињена капиталу.
– Апсолутно тиме не скидамо одговорност са СНС власти која за огромну личну добит спроводи политике у интересу империјализма и страног капитала. Председник Александар Вучић и Влада Републике Србије криви су што су продали здравље и будућност народа у западној Србији, али и у целој земљи, као и за бројне друге ствари. Тако се понаша свака компрадорска власт на капиталистичкој периферији. То не значи да ћемо деловање СНС режима да извлачимо из контекста и причамо да делује мимо светских токова. Разлог ове хајке због транспарента је то што они политичари који се представљају као политичка алтернатива СНС, према евроатлантском империјализму и страном капиталу планирају да се односе идентично као напредњаци.
– Апсолутно не дозвољавамо да се замагљује веза између ЕУ, власти у Србији и пројекта „Јадар“. Како је потврдило више европских званичника – укључујући и председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лејен и немачког канцелара Олафа Шолца, приликом чије посете је између ЕУ и Србије потписан „Меморандум о разумевању о стратешком партнерству у области одрживих сировина“ – ископавање литијума у Србији је потребно за европску „зелену транзицију“. Неосноване су тврдње да ЕУ „нема везе“ са Рио Тинтовим пројектом, а посебно идеје да ће улазак у ЕУ, која тражи копање литијума, спречити овај и друге штетне пројекте јер ЕУ брине о еколошким стандардима.

Рио Тинту поручујемо да неће копати, а још једном понављамо: ни грумен руде ЕУ окупатору!

Можда ти се свиди

Оставите коментар