Почетна » ПРЛ:Не сме бити људи без станова и станова без људи

ПРЛ:Не сме бити људи без станова и станова без људи

од Други Пишу
0 коментар

Према подацима са последњег пописа у Србија има 123 хиљаде напуштених станова (што је за 10 хиљада више него на прошлом попису), односно око 7 милиона квадратних метара напуштеног и неискориштеног простора. Истовремено проблем становања и бескућништва у Србији постаје све већи. Становање постаје све скупље – док цене станова (и за изнајмљивање и за куповину) и цене комуналија расту, финансијска моћ просечног домаћинства опада – те је све већи број стамбено угрожених.

Настављање приватизацијске и неолибералне пљачке и урушавање стамбених фондова, односно замена јавне станоградње инвеститорским урбанизмом довела нас је у ситуацију да се данас станови не граде како би се задовољиле потребе већине људи за сигурним кровом над главом већ како би се богата мањина додатно обогатила или опрала свој сумњиво стечени капитал.

Уместо да се решавање стамбеног проблема препусти тржишту као што то чини тренутна власт, неопходно је трајно празне стамбене јединице у приватном власништву ставити на распологање јавним стамбеним фондовима. Јавни стамбени фонд би се финансирао додатним опорезивањем празних стамбених јединица и коришћењем трајно празних станова као солидарних и социјалних станова за стамбено угрожене. Ове мере могу да поправе тренутну кризу становања, али нису довољне за решавање проблема у потпуности у систему у коме се до крова над главом долази искључиво лутријом наслеђа или презадуживањем.

Неопходно је успоставити систем јавног становања кроз масовну изградњу јавних станова. Такав приступ решењу захтевао би поновно покретање јавних грађевниских фирми које би донеле јефтинију и квалитетнију градњу као и безбедна и сигурна радна места радницима и радницама. Као социјалистичка и антикапиталистичка партија залажемо за стамбену политику која у први план ставља потебе и права човека, а не приватни профит инвеститора и шпекуланата.

Можда ти се свиди

Оставите коментар