Почетна » ПРОДАЈА ЗА СПАС ИЛИ НЕЧИЈЕ БОГАЋЕЊЕ Да ли је приватно партнерство нови начин за богаћење у Гроцкој?

ПРОДАЈА ЗА СПАС ИЛИ НЕЧИЈЕ БОГАЋЕЊЕ Да ли је приватно партнерство нови начин за богаћење у Гроцкој?

од admin
0 коментар

17. априла 2015. Године, Скупштина општине Гроцка донела је одлуку којом се даје на сагласност пројекат јавног-приватног предузећа, којим ће се на управљање у наредних 25 година дати управљање готово свих комуналних услуга у Гроцкој.

Прва нелогичност ове одлуке лежи у чињеници да је локална власт на челу са СНС-ом у овој „продаји“ јавних предузећа уврстила и фактички ново предузеће Топлификацију које је након годину дана достигло минус, како званично наводе, до 500 000 евра. Оснивање Топлификације је од самог почетка наилазило је на негодовање опозиције која је указивала на то, да ће ново предузеће убрзо упасти у дугове и да нема логичности за његовим отварањем када је та иста делатност била већ у надлежности ЈКП „Гроцка“. Власт је готово до продаје увек демантовала опозицију да је предузеће непрофатибилно и да је направило дуговања, да би се на крају признало да има дуговања. Та дуговања, према тендерској документацији, нови партнер треба да врати и то у изосу до 500 000 евра.

Према предлогу који је изнешен на 28. Седници СГО Гроцка, ново предузеће добија на одржавање катастерске области свих месних заједница на тренутној територији општине Гроцка. Фактички, уколико би дошло и до формирања нових општина, ,то ново предузеће би имало и пословање у тим општинама јер је задужено за територију КО Месних заједница, а не општине Гроцка.

Како  је утврђено из тендерске документације, износ инвестиције приватног партнера ће износити 16.616€  месечно. Према пословним подацима из 2012. године , комунално предузеће је опслуживало преко 16.000 домаћинстава, што је према тадашњим ценама доносило приход од око 8.милона динара месечно. Привреда је, по истом основу , измиривала обавезе од око 7 милона месечно, док је грејање обезбеђивало приход око 1 милон месечно. Ако се узме у обзир раст цена од 6% у последње 3 године лако се долази до пројектованих прихода будућег комуналног предузећа које ће имати трошкове од нешто више од 16 хиљада евра месечно.

Драстична разлика имеђу прихода и расхода доводи до оправданог питања, зашто под напредњачким управљањем једна монополистичка делатност каква је одношење смећа и грејање није могла да се одржи у оквирима општине, већ се мора дати у приватно вођење.

И ако се вратимо на ствар мотива и поставимо питање да ли је новац у џеповима власти једини и основни мотив владања или пак није, узалуд ћемо питати. Тендер за продају грочанских предузећа је већ објављен, а и сам председник општине Гроцка, Стефан Дилберовић је изјавио да ће се после тендера причати са народом и да је ово модел уговора, да ће нацрт уговора тек дођи на расправу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар