Почетна » Продужена забрана запошљавања у јавном сектору до краја 2016.

Продужена забрана запошљавања у јавном сектору до краја 2016.

од admin
0 коментар

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о буџетском систему којим је продужена забрана запошљавања у јавном сектору до краја 2016. године.

За измене и допуне Закона о буџетском систему гласало је 165 посланика, а против је било шест посланика.

Забрана запошљавања у државну службу без сагласности владине комисије уведена је децембра 2013. и орочена до краја ове године.

Та мера не примењује се на судије, јавне тужиоце и заменике јавних тужилаца, на изабрана, постављена и именована лица, попут министара, саветника и посланика.
Измена Закона о буџетском систему предвидја и повећање пензија и плата дела запослених у јавном сектору, а процењени трошкови буџета по том основу су 11,8 милијарди динара.
Пензије и плате и у јавном сектору су умањене од новембра 2014. године, а Влада је предложила да од јануара идуће године све пензије буду увећане за 1,2 одсто, а плате у делу јавног сектора повећане од два до четири одсто.

За запослене у државној администрацији, Скупштини, Председништву и министарствима није предвидјено повећање плата.

У закон о буџетском систему уведено је и родно одговорно буџетирање на свим нивоима власти које треба да допринесе побољшању ефективности и транспарентности буџета.

Родно одговорно буџетирање омогућава бољи увид у користи које жене и мушкарци имају од буџетских политика.

Скупштина Србије усвојила је данас и буџет за 2016. годину којим су предвидјени приходи од 997,4 милијарде, расходи од 1,119 милијарди, тако да ће дефицит републичке касе износити 121,8 милијарди динара, што је 2,9 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Са буџетом усвојене су и измене финансијских планова Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Републичког фонда за здравствено осигурање, Националне службе за запошљавање и Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2015. годину и њихови финансијски планови за следећу годину.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар