Почетна » Проф. др Слободан Цвејић: Протести су толико мањи да је Вучић морао да оде да подгрева Кобре пред оно што се спрема за септембар

Проф. др Слободан Цвејић: Протести су толико мањи да је Вучић морао да оде да подгрева Кобре пред оно што се спрема за септембар

од Жиг Инфо
0 коментар

Проф. др Слободан Цвејић, потпредседник Србија центра, оценио је данас, гостујући у емисији „Покрени се“ ТВ Нова С, да је и Вучићу јасно да са оваквим протестима против ископавања литујума у Србији не може да изађе на крај са механизмима које је користио до сада.

– Протести су толико мањи, како је изјавио Вучић, да је морао да иде и да подгрева Кобре да би одржавао атмосферу пред оно што се спрема за септембар. Протести су децентрализовани и аутентични. У сваком месту постоји група грађана која је спремна да покрене протесте и то је његова највећа мука. Када би били централизовани Вучић би знао шта да ради и које полуге моћи да покрене. Пресељење канцеларије у западну Србија такође је нека врста покушаја да измисли нешто ново. Сигуран сам да Вучић не спава мирно од када је све ово почело – рекао је Цвејић и додао да Србија Центар има јасан став око протеста.

– Подржавамо грађане и организације, које су се успоставиле у локаним срединама, кроз сваку врсту подршке која је законита и коју ми можемо да пружимо. Важна је и комуникација између странака, невладиних организација и грађана. Наше чланство је укључено у протесте широм Србије. Јавност зна и да је наш члан добио позив за информативни разговор зато што је један од администратора фејсбук групе. Политичке странке морају добро да процене како да се укључе. Ми, када идемо на протесте групно, не носимо страначка обележја. Ово надилази партијске оквире. Тамо где се договори организована институционална акција и где се будемо усагласили да наступамо и као странке на протестима – ми смо спремни. Најважније је оно што ћемо да радимо кроз парламент – закључио је Цвејић.

На питање да ли очекује да РТС, после најављених протеста еколошких организација о начину извештавања јавног сервиса, дозволи да се чује и неки други глас, потпредседник Србија Центра, који је био и члан Савета РЕМ-а, изјавио је:

– Имали су репортера на улици током великог скупа у Београду 10. августа, па је то пробудило наду. Немам никакву сумњу да на РТС неће бити реалне слике о значају ових протеста, као ни да Вучић губи подршку у његовом бирачком телу. Не верујем да ће попустити антимедијска тврђава, коју су направили контролом јавног сервиса, националних телевизија, приватних медија и РЕМ-а, где као са џојстиком, једним потезом, контролишу све информације. Вучић је у озбиљном проблему, јер не зна као да одржи машинерију којом извлачи државне паре, то јест паре грађана, у њихове приватне џепове. Антимедијски блок има велику улогу у томе.

Слободан Цвејић је истакао је да је сада јасно зашто је Вучић, после претходних избора, рекао да нових неће бити до 2027. године.

– Вучић је кренуо да испоручује оно што је обећао. Како сада стоје ствари са таласом притиска кроз правосуђе, тужилаштво и полицију, са привођењем скоро 50 активиста, он показује да је спреман да користи силу. Не верујем да ће расписивати нове изборе када је јасно да је спреман да користи силу. То нам показује и да смо онда могли сви заједно да га притиснемо да побољша изборне услове, али за просутим млеком не треба плакати. Питање је како ћемо после научене лекције поново да конципирамо захтеве за нормалне изборе. Ово није питање јединства опозиције, већ питање јединства Србије. Вучић је тај који није јединствен око тог питања – нагласио је Цвејић и додао да је тренутно питање литијума много шире.

– Логично је да читав овај проблем представља као проблем рударења литијума. То је логично, јер је то најпрљавија технологија. Али, то је много шире политичко питање, јер морамо да се одредимо какав модел развоја ова земља бира. Да ли бирамо модел неких подсахарских држава или Србије са почетка 19. века, када смо се тек ослободили Турака? Ко овде одлучује о томе? Зашто ми овде не правимо батерије, него бирамо прљаве технологије – запитао се Цвејић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар