Почетна » Промена става СНС – социјалисти прво сувишни, па ипак незаобилазни партнер

Промена става СНС – социјалисти прво сувишни, па ипак незаобилазни партнер

од Други Пишу
0 коментар

Какво ће „расположење“ према овом и свим другим важним питањима бити у новој Влади – чека се још увек да мандатарка Ана Брнабић да коначан одговор ко ће водити најважније ресоре у њеном новом тиму. Извесно је да СПС добија важну улогу у новој Влади. Стаза – од изборне ноћи, преко најава да СНС са мањинама има довољно, до формирања Владе – за социјалисте је била „трновита“. Захваљући чему су је прешли?

У изборној ноћи о социјалистима није било ни речи. Поруке које су тада стизале из редова СНС-а остављале су утисак да је над коалицијом знак питања. Од тога да напредњаци имају довољно да Владу саставе само са мањинама.

„Са Савезом војвођанских Мађара већ имамо довољно за формирање самосталне Владе Србије“, изјавио је Александар Вучић, председник Српске напредне странке, 3. априла 2022.

..да сарадња, како су је видели социјалисти, „није природна“:

„За мене је природно да је лети топло, да је зими хладно, то су ми тако природне појаве… Не знам шта бих вам рекао… Сувише су то озбиљне ствари, вођење државе и вођење политике, да бисмо причали о томе на тај начин“, казао је Владан Глишић из СНС-а.

… до потпуне промене става:

Да ли ће Дачић бити вицепремијер?

„Како да вам кажем, претпостављам да је то нешто је природно, што би било уобичајено, јер су они наш основни коалициони партнер“, рекла је мандатарка за састав нове Владе.

Осим вицепремијерског, Ивици Дачићу би потенцијално могла да следи још једна важна функција: место координатора служби безбедности. Нова улога Дачића би показала јачање позиције СПС-а, на шта – како за Н1 оцењује Бојан Клачар из ЦЕСИДА, СНС и циља.

„Прва порука је да Александар Вучић жели да се десе промене на том месту и за очекивати је то, јер се тако види незадовиљство Александра Вучића радом Небојше Стефановића, или је то на неки начин жеља да се избегне та репутацијска криза у којој се налази Небојша Стефановић. Други разлог јесте да он жели да СПС-у извесно да на политичкој моћи, да жели да им да на политичком утицају, и ја верујем да је суштински разлог због чега он то ради јесте подела политичке одговорности зато што се улази у период у коме ће бити важно ту одговорност поделити“, оцењује Клачар.

„Александар Вучић да је господин и да је џек, требало је да части Ивицу Дачића премијерском функцијом. Из врло простог разлога – што му је омогућио да победи у првом кругу председничких избора. Да се Ивица Дачић кандидовао – имали бисмо други круг. Могу да формирају Владу без СПС-а, али који би политичар желео Ивицу Дачича за противника или Ивицу Дачића у опозицији“, мишљења је политиколог Бобан Стојановић.

Какав ће тачно распоред снага у Немањиној 11 бити знаће се до 25. септембра, каже Милош Вучевић. Битније од тога ко ће који ресор добити је, каже Вучевић, питање какву ће политику нова Влада водити и како ће државу спровести кроз „политички лавиринт“ који Србију чека.

„Оно што је познато и подељено са јавности јесте чињеница да је Ана будући премијер, да ће Ивица Дачић бити заменик председника Владе, г-дин Мали и ја ћемо бити потпредседници Владе са ресорима, говорим и о Дачићу и о г-дину Малом и о мојој маленкости. Ја пре свега очекујем да ми добијемо добру, просрпску снажну Владу. Мало звучи ступидно када у Србији кажете да треба да имамо просрпску Владу, али време које је иза нас нас опомињу да смо имали неке моменте, не баш тако пријатне, када су нам Владу састављали неки амбасадори“, изјавио је Вучевић за ТВ Прва.

Политички аналитичари у идеји о стварању „српског блока“ виде интерес СНС-а да направи довољно широк политички центар у коме могу да се стварају различите коалиционе сарадње. Тиме се отварају напредњачка врата и за друге потенцијалне партнере поред СПС-а.

Али, када се црта подвуче, уласком у још једну Владу, за коју кажу да имају плејаду кадрова са стажом и од 32 године на политичкој сцени, СПС-ов стари слоган „Ми стојимо постојано“ добија пуно оправдање у политичкој реалности.

Маја Ђурић  Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар