Почетна » Протест у Београду: Хитно прекинути минирање планине Старица, заштитити је

Протест у Београду: Хитно прекинути минирање планине Старица, заштитити је

од Други Пишу
0 коментар

Лидери опозиционе коалиције Морамо-Заједно са неколико десетина грађана затражили су на протесту у Београду да се под хитно „прекине са минирањем“ планине Старица и да се донесе уредба по којој ће Старица бити стављена под заштиту.

Грађани су се окупили испред Дома Народне скупштине, одакле су Пионирским парком дошли испред зграде Председништва где су, блокирајући саобраћај у делу Улице краља Милана, уз звиждање и узвике „Не дамо Старицу“ послали поруку да неће одустати од захтева да се обуставе радови на тој планини.

Копредседник Заједно Небојша Зеленовић казао је агенцији Бета да очекује да се тема „разарања“ у околини Мајданпека доведе на највиши ниво и да ће посланичка група „Морамо – Заједно“ отворити ту тему у скупштини.

Како је казао, посланик Александар Јовановић Ћута као председник Одбора за заштиту животне средине инсистираће на томе.

„Немамо ми ништа против рударења, ми имамо велики проблем са тим што се овде не поштују закони. Не поштују се закони који се тичу имовине, не поштују се закони који се тичу рударења. Та планина (Старица) је узурпирана без дозвола, а поред тога је дозвољено Кинезима да раде интензивно рударење и да за седам година исцрпе резерве на том месту и оставе пустош“, казао је Небојша Зеленовић.

Он је нагласио да та странка нема ништа против рударења које је у складу са прописима Европске уније.

„Оваква руда се на таквим локацијама рудари 50, 60 или 70 година, а код нас ће то бити за седам“, рекао је Зеленовић.

Додао је да је данашњи протест први у низу протеста за очување планине Старица.

Копредседник Заједно Александар Јовановић Ћута позвао је грађане да буду спреми да одбране ту планину уколико се радови наставе, наводећи да грађани неће дозволити да Старица падне.

Он је рекао да је једини захтев данашњег окупљања под хитно доношење „уредбе, закона или акта“ по ком ће Старица бити стављена под заштиту.

„Оног момента када компанија ‘Зиђин’ купи приватну земљу наших грађана или је по закону о експропријацији такође присвоји, истог момента та земља не припада Србији“, истакао је Јовановић Ћута.

Према његовим речима, не ради се о земљи већ о „ономе испод земље“ што доводи у питање – чији су злато, бакар, водоизворишта, шуме.

Он је рекао и да су Кинези код кампа активиста који се противе минирању те планине заболи 50 барјака Кине „као да друг Си Ђинпинг треба да дође у посету Србији“, чиме су поручили то више није наша земља већ да она припада страној компанији Зиђин.

Јовановић је рекао да ће оног тренутка када Зиђин купи земљу на Старици та земља припасти кинеској компанији.

Архитекта Драгољуб Бакић рекао је да је власт дозволила „тровачкој кинеској компанији“ да сруши планину Старицу изнад Мајданпека.

Нагласио је да Старица није само симобл Мајданпека већ да тамошњем становништу „значи живот“ јер уређује климу и штити од загађења и планине с друге стране планине.

Додао је да грађани већ неколико месеци даноноћно чувају планину лежећи на већ постављеном експлозиву.

„Београђани, обневидели сте. Када ћете да прогледате и да видите коју муку ти људи тамо имају?“, упитао је Бакић.

Окупљени грађани носили су транспаренте „Не дам дедовину! Живела Србија“, „Нема права и правде, то дела говоре“, „Против мафије на власти“.

Бета, ФоНет/Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар