Почетна » Протест у Рудару протекао мирно и без пријављених инцидената

Протест у Рудару протекао мирно и без пријављених инцидената

Протест је одржан на барикади у Рудару код крста

од Други Пишу
0 коментар

Косовска полиција потврдила је да је данашњи протест одржан на барикади у Рудару протекао и завршио се без пријављених инцидената и мирно. Уједно из полиције демантују медијске натписе, да су наводно поједини Срби који су са југа долазили на исти протест – у томе спречени.

Према процени КП, која је пред сам почетак протеста у Рудару саопштила да ће га обезбеђивати, на њему је било око 1.500 учесника.

Са друге стране, према процени КоССев-а, било је присутно барем три пута више људи, док је према наводима директора Канцеларије за КиМ на овом протесту било преко 10.000 учесника.

Косовска полиција уједно је искористила прилику да демантује, како су навели, објаве неких медија да су аутобуси са путницима који су намеравали да оду на протест у Рударе у томе спречени и то од стране полиције.

„Такве објаве у медијима не стоје и неистините су“, кажу у полицији.

Објаснили су да је аутобус заправо заустављен и то по рутинској контроли, али да су тада поједини путници из њега одбили да буду легитимисани.

„Дакле добровољно тј. сопственом вољом нису наставили даље“, тврде из полиције.

Данас је о томе говорио и градоначелник Штрпца, Далибор Јевтић и то на самом скупу у Рудару. Казао је да су на путу до Звечана поједини Срби са југа заустављани од стране Косовске полиције и тако спречени да дођу на протест.

Тачно у 12 часова данас, како је и најављено, на барикадама је почео, „највећи протестни скуп икада“, како су га јуче најавили представници Српске листе. Протест је одржан на барикади у Рудару код крста.

Кризни штаб раније је саопштио да су два разлога за данашњи протест – изјава косовског премијера Аљбина Куртија на, коју су видели као „позив на нестанак и убијање Срба на барикадама“, али и изјава немачког амбасадора у Приштини Јерна Родеа – за другу страну схваћена као „подршка Приштини“.

Косовска полиција је уједно пре почетка овог протеста, саопштила да ће се, поштујући право на јавна окупљања и мирне протесте, старати о одржавању јавног реда и мира.

 

Nova/Koseev

Можда ти се свиди

Оставите коментар