Почетна » Прст у око Вучићу: Функционери из Европе и света долазе на Прајд упркос забрани

Прст у око Вучићу: Функционери из Европе и света долазе на Прајд упркос забрани

од Други Пишу
0 коментар

Иако је шеф српске државе Александар Вучић рекао да шетње у Београду неће бити за Европрајд, “макар га позвао и Џозеф Бајден”, из Европе и света стижу најаве да ће тог 17. септембра многи функционери допутовати у престоницу Србије.

Више од 30 личности из света политике и невладиног сектора допутоваће у Београд како би узели учешће у најављеном Европрајду, потврђено је Новој.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик најавио је свој долазак у Београд на Европрајд, а исто је учинила и посланица ЕП Тери Рајндке.

EP Plenary session – The Rule of Law and the consequences of the ECJ ruling

“Бићу у Београду и придружићу се маршу на Европрајду 2022. – заједно са хиљадама мирних демонстраната, неколико десетина посланика у Европском парламенту и бројним представницима националних влада. Сви ћемо присуствовати овом догађају”, рекла је она за “Нову”.

Међу онима који су потврдили долазак је и потпредседница Владе Белгије, Петра де Сутер, као и њена колегиница из Црне Горе и министарка за европске послове Јована Маровић.

Поред њих, у престоницу Србије долазе и Хелена Дали, комесарка ЕУ за равноправност, председница Сената Краљевине Белгије, Стефани Дозе, Дуња Мијатовић, комесарка Савета Европе за људска права, Свен Лехман, немачки комесар ЛГБТ + питања, Фабрицио Петри, специјални изасланик Италије за родни идентитет, Џек Патрик Луис, члан Представничког дома у Масачусецу из редова америчких Демократа.

Уз поменута имена, очекује се долазак великог броја посланика Европског парламента, представника Велике Британије, као и људи из невладиног секотра и организација за људска права.

ЕУ се нада ће се Европрајд одржати

Подсетимо, на питање Нова.рс да прокоментарише изјаву председника Србије да држава неће дозволити одржавање протесне шетње, Ана Писонеро, портпаролка Европске комисије је је рекла да Европска унија подржава једнакост и одбацује све облике дискриминације, те да очекују да се и њихови најближи партнери посвете заштити и унапређењу људских права.

“Очекујемо да се наши најближи партнери посвете заштити и унапређењу људских права. Ово укључује поштивање права ЛГБТ+ особа, укључујући њихово право на слободу окупљања и изражавања у складу са њиховим Уставом и међународним обавезама у вези са људским правима“, навела је Писонеро.

Она је додала да је званичном Бриселу жао што је Србија највила да неће дозволити Европрајд за који је првобитно догворено да буде у Београду у септембру.

„Разумемо да организатори још увек нису добили никакво званично обавештење о забрани Прајда. Позивамо српске власти да наставе контакте са организаторима у циљу проналажења решења за одржавање параде Европрајда у миру и безбедности. Настављамо да пажљиво пратимо ово питање и радујемо се коначној позитивној одлуци. Као што је председник Европске комисије јасно рекао у неколико наврата, ми снажно верујемо у Унију равноправности, где свако може да буде оно што жели и где сте слободни да волите кога желите. Европа мора постати ЛГБТQ зона слободе“, рекла је Писонеро за Нова.рс.

Војислав Милованчевић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар