Почетна » Прве реакције опозиционара после округлог стола на ФПН нису оптимистична

Прве реакције опозиционара после округлог стола на ФПН нису оптимистична

од admin
0 коментар

 

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да за сада није постигнут суштински напредак ка постизању услова за фер и демократске изборе и да ће их опозиција окупљена у Савезу за Србију највероватније бојкотовати.

– Учинићемо све да режим обезбеди фер изборне услове, али спремни смо за бојкот ако се нешто фундаментално не промени. Имам велике резерве да ће се то догодити, и био бих веома позитивно изненађен ако би се промениле околности. Ми ћемо, као Савез за Србију, одлуку донети јединствено, као што смо чинили и до сада – рекао је Јеремић у уторак у Зрењанину на трибини СЗС.

Потпредседник Странке слободе и правде Дејан Булатовић сагласан је са лидером Народне странке и поручује да опозиција у овом тренутку не види никакав помак који би би довољан да се изађе на изборе. Према његовим речима, иако је сусрет представника власти и опозиције добар корак, он сам по себи ништа не значи.

– Опозиција није видела неки значајан напредак по питању наших захтева које смо декларисали у Споразуму са народом. Када буде испуњен последњи детаљ из тог документа, онда ћемо изаћи на изборе. У овом тренутку, таква одлука је заиста далеко, ближи смо бојкоту него изласку на изборе – истиче Булатовић за Данас.

Његова страначка колегиница Мариника Тепић, приликом гостовања на трибини у Шапцу, нагласила је да нема делимичног прихватања услова, „него оно што смо потписали – све до једне тачке“, подсећајући на документ Споразум са народом, потписиван на протестима „1 од 5 милиона“.

Члан Председништва Покрета слободних грађана Павле Грбовић каже за наш лист да чињеница да су изборни услови остали непромењени, што значи лоши, не мења суштину да је свака одлука у овом тренутку преурањена, што у коначном исходу значи и лоша.

– Нити треба прерано откривати све карте које ћемо користити у борби против актуелног режима, нити је добро да збуњујемо грађане различитим изјавама, што може довести до тога да јавност буде изненађена или разочарана одређеним поступцима опозиције, као у случају дијалога на Факултету политичких наука. Власт је та која је рекла да је све у најбољем реду и да ништа неће да мењају – образлаже Грбовић.

Према његовом виђењу, самим тим што је узела учешће у дијалогу, власт је признала да ствари не функционишу онако како су их они представљали и да проблеми у суштини постоје. Генерално је потребно да у оквиру опозиције размотримо све аспекте и усагласимо стратегију и у случају изласка на изборе и у случају бојкота, са што мањим учешћем јавности, додаје он.

Тамара Трипић, челница Демократске странке, на Твитеру је написала да је међународна заједница почетком године предложила АВ (Александру Вучићу) састанак са опозицијом, те да је он то тада одбио.

– Чињеница да је сада дошло до разговора показује да је ослабљен и да му је та врста политичког делања потребна. Све након састанка је његов покушај да се вади и не покаже слабост. Не наседајте – поручила је Трипић.

Двери Бошка Обрадовића су се огласиле саопштењем у коме се оцењује да округли сто одржан у уторак не може да замени истинске преговоре власти и опозиције.

– Нисмо сигурни да је Универзитет и невладин сектор најбоље решење за организатора и медијатора овог неопходног дијалога. Поздрављамо идеју серије округлих столова у организацији ФПН-а и Фонда за отворено друштво, и увек ћемо се одазвати њиховом позиву да узмемо учешћа у овим разговорима, али они не могу да замене званични институционални дијалог између власти и опозиције који мора да резултира конкретним договором о слободи медија и фер и поштеним изборним условима – пише у саопштењу Двери.

 

М. Д. Миљковић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар