Почетна » Први резултати избора 2023. указују да је СНС у Гроцкој у паду

Први резултати избора 2023. указују да је СНС у Гроцкој у паду

Статистички подаци

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Да се јуче бирало за одборнике у Скупштини ГО Гроцка, Српска напредна странка не би више имала апсолутну већину у овој локалној самоуправи.

У врхунцу своје моћи, СНС је у Гроцкој добио око 21 000. гласова. То се десило 2020. године, када је на чело ГО Гроцка дошао садашњи председник Драган Пантелић, као нестраначка личност. Међутим, Пантелић се однедавно учланио у Српску напредну странку, а садашњи избори указују да је поверење које је добио, изгубљено. Са скоро 60 процената гласова 2020. године, када је већина опозиције бојкотовала изборе, СНС јуче у Гроцкој је добио нeшто мало изнад 47 осто за београдску листу.

Тај проценат је мањи и у односу на прошлу годину, када је листа окупљена око СНС-а за Београд добила изнад 49 посто. Статистички гледано у једном изборном процесу, односно од 2020. па до краја 2023. године, СНС је изгубила више од 13 посто гласача.

Такође, примећено је да је такозвана грађанска опозиција добила 10 посто више гласова, у односу на прошлогодишње изборе, као и да је СПС у паду.

Наиме, што се тиче београдских избора 2022. године у Гроцкој су остварени следећи резултати:

Напредњаци су освојили  нешто изнад 49 посто.За њима је била коалиција око Владете Јанковића (Уједињени за победу Београда) са освојених око 5 000, или нешто мало изнад 12 посто гласова. Дефинитивно изненађење прошлогодишњих избора је СПС. За Београдске изборе, у Гроцкој, листа око Томе Филе добила је пар стотина мање гласова од Уједињене опозиције. Са освојених око 4,5 хиљаде гласова (11,2 посто), ова странка је била трећа по јачини у Гроцкој. Коалиција „Нада за Београд“ освојила је 6, 4 посто гласова, док су иза њих били Заветници са освојених 5.92 посто . Коалиција „Морамо“ освојила је око 4,5 посто гласова, док је за њима била коалиција око Двери и Покса са нешто мало преко 4 посто освојених гласова. Сви остали су били далеко испод цензуса на изборима за Београд 2022. године у ГО Гроцка.

Резултати избора 2023. године још нису коначни, али све је извесније да је постигнут следећи резултат:

По прелиминарним подацима, листа „Србија не сме да стане“ освојила је на београдским изборима 37,56 одсто гласова бирача а листа „Србија против насиља“ 34,27 одсто.

Најбољи резултат листа око Српске напредне странке (СНС) остварила је у општини Сурчин, где је освојила око 54,7 одсто гласова, а више од 50 одсто гласова добила је и у општинама Сопот, Барајево и Младеновац.

Та листа победила је и у општинама Гроцка, Обреновац, Земун, Лазаревац, Раковица, Чукарица и Палилула.

Листа „Србија против насиља“ најбољи резултат остварила је у општини Врачар где је освојила 48,4 одсто гласова а победила је и у општинама Вождовац, Звездара, Нови Београд, Стари град и Савски венац.

Одборнике у новом сазиву Скупштине Београда имаће и листа „Ми – Глас из народа – Бранимир Несторовић“ са 6,6 одсто гласова, листа коалиције НАДА са освојених 6,3 гласова и листа око СПС са 5,2 одсто гласова.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар