Почетна » Прво оглашавање Кристофера Хила након одлуке власти да врати Рио Тинто у игру: Шта каже амбасадор САД о руднику литијума

Прво оглашавање Кристофера Хила након одлуке власти да врати Рио Тинто у игру: Шта каже амбасадор САД о руднику литијума

од Други Пишу
0 коментар

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је у интервјуу за магазин Дипломаси енд комерц (Diplomacy & Commerce) да мисли да САД нема званичан став по питању Рио Тинта и да је то питање за српски народ – да одреди шта је у најбољем интересу државе.

Додао је да је најважније питање за све да утврде да ли је то корисно за будућност Србије и може ли литијум бити део модерне економије.

„Може ли бити део ланца вредности модерних технологија? Иначе, то је само рударски пројекат. Мислим да постоји велики напор да се осигура да људи разумеју да је ово део модерне економије, и то је на Србима да одлуче, а не да стране дипломате доносе одлуке уместо њих“, рекао је Хил.

Говорећи о односу Београда и Приштине, казао је да је питање нормализације „права ствар“ и да је то „апсолутно кључно“, јер ако нема нормализације, то значи нестабилност и проблеме.

Како је рекао, нормализација значи смањење тензија, али значи и идеју о међусобној сарадњи.

„Нормализација је оно што Европска унија тражи. Гледајући даље, мислим да је важно разумети да, ако можете имати, како то Европљани називају, ‘нормализацију’ која је фундаментална, широко заснована и правно обавезујућа, можете изградити веома јаку платформу на којој можете градити друге ствари“, рекао је Хил.

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić Foto: Intagram/buducnostsrbijeav

Фонет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар