Почетна » Пси трагачи крећу у потеру: Документа мистериозно нестају у Бермудском троуглу између Владе, Скупштине и министарства

Пси трагачи крећу у потеру: Документа мистериозно нестају у Бермудском троуглу између Владе, Скупштине и министарства

од Други Пишу
0 коментар

Из званичних институција државе Србије нестају документа. Нису их “украли” хакери из групе Анонимус, нестали су из Скупштине Србије, Министарства спољних послова и Немањине 11. Колико год то невероватно звучало, истина је да се у овом тренутку четири кутије са 38.000 потписа грађана Србије који су тражили трајну забрану литијума, воде као нестале. Исто је и са дописом министарства Ивице Дачића о усклађивању са спољном политиком ЕУ и увођењу санкција Русији. Предлагачи кажу да не одустају од потере, размишљају о псима трагачима… Звучи смешно, али у ствари уопште није.

Потписи 38.000 грађана Србије који су против ископавања литијума и бора предати су у писарници Скупштине у јуну прошле године. Процедура је таква да би након пријема ове народне иницијативе председник парламента требало да изда налог да се потписи провере и да се затим иницијатива проследи Одбору за уставна и законодавна питања. Након тога, требало би да се нађе на дневном реду на првој наредној седници парламента. Све је према закону требало да буде завршено у року од 30 дана.

Ништа од тога се није десило.

Истина, потписи су предати у време бившег скупштинског сазива на чијем је челу тад био лидер СПС Ивица Дачић. У међувремену је формиран нови сазив парламента и за председника Скупштине изабран је Владимир Орлић. Међутим, на дан конституисања парламента Еколошки активисти, СЕОС и Крени-промени окупили су се испред зграде Народне скупштине, како би подсетили посланике на народну иницијативу.

Они су том приликом од парламента захтевали да формално провери прикупљене потписе грађана за народну иницијативу. За то су новом сазиву дали рок од седам дана.

Рок је прошао, реакције није било, па је предата жалба Уставном суду.

И тада креће потрага опозиционих посланика за потписима.

Њихов став је да је у питању пребацивање одговорности и да не постоји политичка воља да се на ту тему расправља и да се уважи иницијатива коју је потписао велики број грађана.

Од немила до нетрага…

Шеф зелено-левог посланичког клуба Не давимо Београд – Морамо Радомир Лазовић рекао је да је на сваком заседању и при свакој прилици постављао питање шта се дешава са народном иницијативом.

“Успео сам да добијем одговоре од Министарства државне управе и локалне самоуправе, а стигао је и одговор Одбора за уставна питања и законодавство да овај документ никада није стигао до њих. То може да значи само једно, да га је неко свесно и намерно склонио из редовне процедуре“, рекоа је Лазовић.

Копредседник странке Заједно Александар Јовановић Ћута каже да не одустаје од потере.

“У скупштинској писарници су нам рекли да су код Орлића у кабинету, Орлић се не оглашава. Онда смо добили информацију да су у РИК на провери, у РИК кажу нису код њих. Чули смо да су можда у полицији на провери матичних бројева, проверили смо нису ни тамо. Ништа нам друго не преостаје него да ангажујемо псе трагаче, специјално обучене за потрагу за потписима грађана!, каже Јовановић.

По свој прилици потребно је ангажовати их и због једног дописа Министарства спољних послова који ево већ месец дана никако да стигне до Владе Србије.

Нема ни код Кафке

Наиме, потпредседник ССП Борко Стефановић је практично одмах по конституисању новог парламента и избора на чело Одбора за спољну послове, најавио да ће се по питању увођења санкција Русији расправљати на једној од седница. Она је званично заказана за 28. децембар, а оно што се тог дана десило тешко је било за разумети.

Најпре се сат и по времена расправљало о томе да ли је седница отворена за јавност или је затворена. После 90 минута расправе потпредседница одбора из редова СНС Марина Рагуш је затражила да се дневни ред допуни гласањем о одлагању седнице, зато што није стигао извештај Министарства спољних послова.

Када је то усвојено, дневни ред је „пао у воду“ и седница је одложена.

А онда је кренула потрага за дописом. Министарство спољних послова наводно је послало допис Влади Србије, али тамо тврде да га нису добили. И као да је тешко утврдити ко је, кад и коме послао мејл и да ли су документа стигла у зграду владе, готово месец дана касније и даље се наводно не зна где су.

Исто толико је одложена и „непријатна“ ситуација у којој ће део посланика у Скупштини Србије морати да се изјасни о томе да ли подржавају рат у Украјини.

Тим поводом потпредседник Странке слободе и правде и председник поменутог одбора Борко Стефановић за Нова.рс каже да је све што се у вези тога дешава кафкијански и невероватно.

„Упорно тражим, послао сам званичне дописе и у Министарство спољних послова и у Владу Србије. Ово што се дешава је просто кафкијански, невероватно. У влади тврде да допис нису добили, у МСП да су га послали и верујем да је тако. Мислим да је проблем у Влади, али ја нећу одустати од тога“, каже Стефановић за Нова.рс.

Одговарајући на питање шта је у позадини фамозног нестанка докумената на релацији МСП – Влада Србије, Стефановић каже:

„Суштина је у томе да се очигледно власти не жури, како се не би видело која је њихова позиција, како виде будућност Србије. Не одговара им да се о томе прича и сасвим је јасно да би волели да се та седница одбора уопште не одржи. Видите, немам ја неке илузије да ће они гласати за тај предлог, али мислим да грађани заслужују да знају шта њихови представници у Скупштини Србије мисле о овом веома важном питању“.

Јелена Јеловац    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар