Почетна » Псовке, „секта“ из СНС која се не дружи и атмосфера из ресторана: Шта се све дешава у Скупштини док су искључене камере

Псовке, „секта“ из СНС која се не дружи и атмосфера из ресторана: Шта се све дешава у Скупштини док су искључене камере

од Други Пишу
0 коментар

Током претходне недеље чули смо ужасавајући вокабулар у Скупштини Србије, где су посланице сексистички вређане, онемогућено је кретање у сали, а за мало је дошло до физичког обрачуна. То је само оно што смо, нажалост (или на сву срећу) чули на РТС, али увек смо се питали шта се дешава када се камере и микрофони искључе. О томе су наши саговорници, народни посланици говорили и истакли нека занимљива искуства.

Народни посланик странке Заједно Ђорђе Микетић истиче да је у парламенту не важи основно правило комуникације, које постоји код људи. Поред тога, Микетић је испричао једну интересантну епизоду са најпре послаником, а онда и министром Гораном Весићем.

“Ево, 40 и кусур година градим искуство, које је и базично правило комуникације, да када се неком обратите или нешто саопштите – добијете некакав одговор или бар реакцију. Ово правило у парламенту Србије не важи. Поништена је основна логика разговора и дијалога. Пленарна заседања су једна раштимована представа где сваки глумац говори неки свој текст, за своју публику.То производи један дијалошки вакум, расцеп у логици и ствара осећај бесмисла, како код нас опозиционих посланика тако и код грађана који гледају преносе скупштине”, наводи Микетић.

Посланик је поделио једно искуства са нама из ходника, где је разговарао са Гораном Весићем.

„Након расправе са министром Гораном Весићем у парламенту, око рушења Савског моста, где ми није дозвољена реплика, у ходнику сам налетео на министра Весића и наставио расправу о историјским подацима везаним за тај мост. Министар је био у свом симпатичном тикток издању, и чак смо дошли до солидне аргументоване расправе, али се она очито не сме десити у јавном простору. Управо је то проблем, министирма и посланицима из већине, као да је забрањено да воде озбиљан дијалог и расправе у парламенту а то урушава не само углед и смисао овог дома Народне скупштине, већ и не даје могућност да као друштво напрадујемо, јер нам се не дозвољава да користимо нашу позицију народних посланика и конструктивно доприносимо развоју овог друштва“, закључује Микетић.

Посланица Демократске странке Драгана Ракић каже да је уочљиво да се посланици владајуће странке склањају од посланика опозиције, те да не желе да их ни случајно нека новинарска камера ухвати заједно са представницима опозиције.

Да може бити занимљиво и када камере искључене, потврђује пример из скупштинског ресторана када је Ракић вечерала, док је за суседним столом био посланик из редова СНС.

„Вечерала сам са Зораном Лутовцем и Бранимир Јованчићевићем, а за суседним столом је седео један народни посланик СНС који баш увек добацује на заседањима. Нажалост, имена се не сећам, али је веома препознатљив. Он је седео поред нас, а пред крај вечере пришао је конобар стао између нас и питао: „Какав вам је план“?, прича наша саговорница.

Како сама напомиње веровала је да је конобар пита какав је план за рушење Вучића, на шта је Ракић гласно рекла да има план.

„Конобар је након тога почео да се смеје и поручио да се нисмо разумели. Рекао је, цитирам „не, не, какав вам је план до када ће радити скупштин“, јер то нико не зна. Скупштина ради док он одлучи, може и до четири ујутру. Поручила сам конобару до мора да буде слободан јер такво формулисано питање за нас из ДС значи када пада Вучић. Ми смо се сви смејали, али је посланик СНС све време ћутао, нити се укључио да каже било шта на ову тему. Подсећам, он је иначе веома бучан, а сада је ћутао и гледао у свој тањир“, објаснила је ову епизоду Ракић.

„Чланови СНС ван камера кукавице, не добацују ништа и труде се да буде невидиљиви“

Како тврди Драгана Ракић, уочљиво је да су посланици владајуће већине ван камера углавном невидљиви, те да уочљиво да беже од других посланика, чак и у ресторану где једу сами.

„Ми из опозиција понекад ручамо заједно, седимо једни са другима, али они немају такве праксе. То су људи који су попут праве секте. Комуницирају само између себе, то им је једина рутина“, закључује наша саговорница.

Посланик Народне странке Стефан Јовановић каже да се током телевизијског преноса чује до 15 одсто онога што се тамо дешава.

„Грађани могу да виде неких 10-15 одсто онога што се дешава у сали. Нажалост, не могу да виде атмосферу током заседања, микрофони хватају само говорнике и онда се не осећа тај целокупни амбијент. Један део те атмосфере везан је за обраћање посланика опозиција који док говоре од стране власти можемо упоредо чути урлике, увреде, примитивни говор и понашање“, навео је Јовановић и додао да га је посебно изненадило што је на последњем заседању чуо сексистичке увреде и коментаре.

Наш саговорник напомиње да је интересантно што се такве увреде и добацивања не могу чути од коалиционих партнера СНС, већ искључиво од посланика из редова ове партије.

„Ја увреде нисам чуо од посланика Љајићеве странке нити СПС, на пример. Њихови коалициони партнери пристојније разговарају, док су за проблеме и простаклук задужени посланици СНС“, истиче Јовановић.

Када је реч о евентуалној неформалној комуникацији са људима из СНС, Јовановић напомиње да се комуникација мимо седнице своди на „добар дан“, односно поздрављање, што је максимум који се остварује са са овом посланичком групом.

И посланица Ивана Парлић напомиње да грађани неретко не могу да чују вређања, псовке и ужасну буку коју праве посланици власти.

„Они то раде готово организовано, по команди, а већина њих је и дошла да то уради. Најпростијји је свакако Далибор Шћекић, који је несумњиво доведен да прави буку, да вређа. Он нема ни појма о чему се ради када је реч о законским предлозима“, каже Парлић за Нова.рс, те додаје да је нажалост, овакав говор посланика скренуо пажњу о кључним одлукама које се доносе у Скупштини Србије.

„Нема никаквих разговора по кулоарима са СНС посланицима“

Наша саговорница додаје да није никаква представа да се у сали дешава велики сукоб, а након тога да је боља сарадња.

„Не, са њима нема никаквих разговора мимо седница или по кулоарима“, закључује Парлић.

Данило Савић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар