Почетна » ПТИЧЈИ ЈАВОР, КОЖНИ НАМЕШТАЈ И НЕПОТИЗАМ Директорка „Винче“ и њен муж месечно зараде 540.000 динара, али њему ни то НИЈЕ БИЛО ДОСТА

ПТИЧЈИ ЈАВОР, КОЖНИ НАМЕШТАЈ И НЕПОТИЗАМ Директорка „Винче“ и њен муж месечно зараде 540.000 динара, али њему ни то НИЈЕ БИЛО ДОСТА

од admin
0 коментар

Да бахатост и алавост не знају за границе најбоље илуструје пример брачног пара из Научног инститита Винча – директорке те куће Милице Марчете Канински, и Славка Карића. Њему очигледно није било довољно то што му је супруга подигла плату на чак 270.000 динара, колико и сама прима, него је још тражио и примио мито од 4.000 евра од колеге, због чега је јуче и ухапешeн.

Како је јуче саопштио МУП, Карић је ухапшен због трговине утицајем, заједно са директором Центра за моторе у том Инситутут Бранком Спајићем, јер су од оштећеног, који је такође запослен у Институту, захтевали и примили 4.000 евра како би посредовали да не буде премештен на друго радно место.

Како сазнаје „Блиц“, пошто је њен муж ухапшен и након што је откривен низ махинација у које је уплетена у том институту, Милица Марчета Канински ће поднети оставку.
 
Клупко малверзација у овом Институту почео је да се одмотава средином децембра прошле године када су откривене бројне малверзације у раду директоре, о чему је Блиц писао серијал текстова.
 
Непотизам на делу
Откако је постављена на то место, Марчета Канински је подигла плате свом мужу, његовом брату и сестри, али и потрошила милионе на луксузне аутомобиле, стилски намештај и „рекламни материјал“.
 
Захваљујући узбуњивачима, откривено је да је директорка свом супругу подигла плату за 100.000 динара и наместила му месечно примање од 270.000 динара што је изазвало незадовољство запослених.
 
Поред „новчаног награђивања супруга“, Марчета Канински је повећала плате и брату и сестри свог мужа, који такође раде у Институту, као и другим запосленим у администрацији.
Бахата директорка окружила се са чак пет помоћника, што је, према речима људи упознатих са начином рада овог Института, нешто што се није догодило последњих 70 година (до сада је Винча имала генералног директора и једног, највише два помоћника).
 
Женски шал од природне свиле, миришљаве јелкице, торба за плажу, памучни пешкир тежине 550 грама, ручно осликана стаклена чинија са чоколадицама – само су део подуже листе „преко потребних“ ствари које је наручила Милица Марчета Канински.
 
Како је раније писао „Блиц“, директорка је потрошила чак 6 милиона динара на различите ствари и „рекламни материјал“, међу којима су и рукавице од овчје коже.
 
Неколико десетина милиона динара уложено је у возни парк, док је два милиона динара потрошено на скупоцени стилски намештај, махом од „црне говеђе коже“, којим је оплеменила њој најбитније просторије у Институту.
 
Затамњена стакла
 
Директорка је прво у јануару 2018, месец дана након именовања, расписала јавну набавку за куповину путничког аутомобила. За њега је издвојено 12.024 евра, без ПДВ-а. Убрзо је уследила следећа набавка, приликом које су купљени аутомобили у вредности вишој од 5 милиона динара – рекао је раније извор „Блица“ упућен у дешавања на Институту.
Није много времена прошло, а директорки је зафалило још возила у већ богатом возном парку. Она је, како смо сазнали, у мају 2018. наручила и једно посебно путничко возило. Како Марчета Канински за Институт који води „жели само најбоље“, у јавној набавци је захтевано да обруч волана буде обложен кожом, али и да стакла буду додатно затамњена.
 
Како је образложила, затамњена стакла потребна су јер је „возило планирано, између осталог, за превоз пословних партнера који се возе на задњем седишту тог аутомобила“, али и јер затамњена стакла „утичу на додатно грејање кабине и пригушење светла“.
 
Сумњиви тендери
 
Пример сумњивог тендера, који је расписала ова институција, јесте набавка новог аутомобила, који је морао да има посебне спецификације и бустерџет мотор (боостерјет). Бустерџет мотор је иновација само једне аутомобилске компаније и једино њихови новији модели имају овакав мотор.
 
Осим мотора детаљно је описана и луксузна опрема, па се једноставном претрагом на интернету може уочити да такву опрему има само њихов модел аутомобила, писао је сајт „Пиштаљка“.
 
Упркос томе што Закон о јавним набавкама забрањује да се на тендерима тражи одређени робни знак, патент или тип, или да се позива на техничке спецификације и стандарде који означавају одређене производе, директорка Института за нуклеарне науке Винча Милица Марчета Канински тврди да се јавне набавке у Институту расписују у складу са законом.
 
– Иако нисам учествовала у контроли ове јавне набавке, тврдим да је једина намера Института када расписује јавне набавке да то чини у складу са прописима Републике Србије. Често се догађа да су наше јавне набавке специфичне, због области којима се бавимо, па се у складу са тим и јављају понуђачи – тврди Марчета Канински у свом одговору.
 
Исти „рецепт“ и за куповину намештаја
 
Осим аутомобила, детаљне техничке спецификације Институт користи и на тендеру за куповину новог намештаја за канцеларију директорке Милице Марчете Канински.
 
На пример, конференцијски сто мора да буде од медијапана боје птичји јавор, са крајевима пресвученим кожом, обложен лаковима италијанске производње и са постољем од буковог дрвета. Једнако детаљно су описани и клуб сто и библиотека, али и намештај за опремање још три канцеларије који је купован на истом тендеру.
 
Тендер је завршен победом фирме која је једина и учествовала. Реч је о београдској фирми која је, раније у јавности, била повезивана са генералним секретаром Министарства спољних послова Вељка Одаловића.
„Блиц“ је у октобру прошле године писао да је та фирма од Министарства спољних послова добила послове опремања просторија министарства завесама, теписима и луксузним намештајем, укупно вредне десет милиона динара.
 
У случају Института за нуклеарне науке Винча, та компанија је је ангажовала подизвођача, једну другу фирму из Петроварадина, а која је имала задатак да направи намештај, а та прва да га довезе и монтира. За реновирање директоркине и још три канцеларије, Институт је потрошио 20.800 евра

 
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар