Почетна » Путем ћерке фирме Телекома, Србима с Косова стижу поруке „региструјте своја возила на косовске таблице“

Путем ћерке фирме Телекома, Србима с Косова стижу поруке „региструјте своја возила на косовске таблице“

од Други Пишу
0 коментар

Ћерка фирма Телекома, МТС доо, позвала је своје кориснике на Косову да пререгиструју своја возила која имају српске, на косовске регистрације (РСК). У питању је замена српских регистрационих ознака за косовске таблице, што је прошле године био велики проблем у односима Београда и Приштине. За разлику од прошле године, овога пута нема никаквих трзавица у односима Београда и Приштине. Напротив, државни Телеком преко своје ћерке фирме, позива своје кориснике да пререгиструју возила. Из Београда овога пута не стижу поруке да се тако крше споразуми и договори, као што је био раније случај.

Корисницима оператера МТС на Косову последњих дана стижу поруке где их овај оператер, ћерка фирма државног Телекома позива да пререгиструју своја возила на РКС таблице. У питању су тзв. косовске таблице, односно таблице на аутомобилима које издаје косовска полиција, а не Министарство унутрашњих послова Србије.

У поруци која се шаље преко оператера МТС, односно ћерке фирме Телекома, Срби на Косову се позивају да пререгиструју своја возила.

„Драги грађани, по одлуци Владе Републике Косово, региструјте своја возила на РКС таблице до 1.12. 2023. године уз финансијске и друге погодности“, пише у тексту поруке која се шаље грађанима на северу Косова.

Косовска Влада је недавно је донела одлуку да се продужи рок за пререгистрацију возила на РКС (косовске) таблице. Министар полиције Косова Ђељај Свећља изјавио је да је за четири дана завршено готово 500 пререгистација и додао да је реакција грађана позитивна.

Како је одредила Влада, након 1. децембра на Косово неће више моћи да уђу, нити да се крећу возила са српским регистарским таблицама градова на КиМ која су регистрована од 10. јуна 1999. године до 21. априла 2022. године.

Стефан Вељковић, потпредседник Српске демократије каже да су грађани на северу Косова додатно слуђени оваквим понашањем фирме МТС доо јер из Београда никада нису добили јасан сигнал да КМ таблице пререгиструју на РКС.

„Међутим, треба имати у виду да су грађани на Северу Косова схватили да неће добити јасна упутства из српске власти о томе шта даље да раде, тако да су многи одлучили да не чекају 1. децембар – када истиче рок за пререгистрацију возила на РКС. Навикнути смо да будемо остављени на цедилу, препуштени сами себи“, каже Вељковић у изјави за Нову.

Саговорник Нове напомиње да косовске власти не би могле да добију приступ бројевима на које шаљу позиве без нечије сагласности. И Вељковић напомиње да ова фирма послује у корелацији са Београдом, али да је нејасно у потпуности какав је интерес да ћерка фирма Телекома на овај начин обавештава грађане.

МТС без одговара на питања Нове

Нова је питала фирму „МТС доо“ због чега је њен интерес да шаље поруке у којима позива грађане да пререгиструју возила.

До објављивања текста одговор нисмо добили.

Косовске таблице – почетак трајне кризе између Аљбина Куртија и званичног Београда

Прва велика криза у односима између косовског премијера Аљбина Куртија и Београда, односно власти на челу са Александром Вучићем тицала се управо замене регистарских таблица. Крајем јула 2022. године донета је одлука да се пререгиструју возила са српским регистрационим ознакама, који највећи број чине возила регистрована на територији Косовске Митровице (КМ).

Курти је то жустро тражио и најавио да ће бити кажњавања јер се аутомобили морају пререгистровати, док је званични Београд поручио да више неће „трпети зулума“.

О свему томе се огласио и високи представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ, али и амерички амбасадор на Косову Џефри Ховенијер који је практично разрешио овај чвор и замолио Куртија да преиначи своју одлуку.

„Имао сам састанак са председником Османијем, премијером Куртијем, замеником премијера Османијем и министром иностраних послова Гервалом, да поставим јасан захтев од Владе САД да одложи спровођење одлуке за 30 дана“, навео је Ховенијер крајем јула 2022. године.

Након кога криза се настављала: Срби су у новембру напустили институције, десиле су се барикаде, а после догађаја у Бањској односи су били на најнижем нивоу у последњих неколико година.

Foto:KoSSev

Данило Савић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар