Почетна » „Путинова марионето, ово је само почетак“: Ко су Анонимуси који тврде су напали Вучићев сајт

„Путинова марионето, ово је само почетак“: Ко су Анонимуси који тврде су напали Вучићев сајт

од Други Пишу
0 коментар

Међународна група позната као „Анонимуси“ објавила је данас на друштвеној мрежи Твитер да су напали сајт Вуциц.рс, као и страницу Војске Србије, које су, како наводе, оборили. Иако они истичу да су успешно извели нападе, простом претрагом се може проверити да је страница шефа српске државе у функцији, као и сајт Војске Србије.

Како наводе, они су данас оборили сајт председника Републике. Додали су да је ово тек почетак њиховог „сајбер рата“ са првим човеком државе.

 

Ко су Анонимуси

Анонимуси, као заједница хакера без стриктне организације и хијерархије, појавили су се у свету почетком овог века, а свој огранак су добили и у Србији. Међутим, не може се са прецизношу рећи да ли српски огранак стоји иза претњи Александру Вучићу, председнику Србије, с обзиром на приличну децентрализацију и могућност да се свако прикључи групи и потпише као „Анонимус“. Наравно, свако са неопходним способностима и довољно вешт да му се не уђе у траг, пише Данас.

Како је раније писао Данас, Анонимуси, на глобалном нивоу, никада нису организовали терористичке или било какве нападе у “реалном” свету. Они су своје ратове водили искључиво у сајбер простору, хакујући сајтове институција и организација за које сматрају да су недемократске и да доводе до дестабилизације и неједнакости у друштву. Иако их власти многих држава доживљавају као криминалце, у народу широм света имају велики број присталица јер су Анонимуси пре свега окупљени око заједничке политичке идеје – борбе против неједнакости, угњетавања, центара моћи који раде за интересе крупног капитала, и цензуре.

Са друге стране, чланови могу да имају потпуно различите приоритете јер не постоји само једна агенда. Оно што им је заједничко је скривање идентитета испод маске са ликом Гаја Фоукса. Најчешће мете су им они за које сматрају да су злоупотребили моћ. Нападају преузимањем контроле над сајтовима или њиховим обарањем. Последњих месеци највише су се ангажовали око хаковања руских сајтова због рата у Украјини. То им је уједно највећа и најмасовнија активност од оснивања, а тврде да су хаковали преко 12 милиона фајлова и мејлова из Русије.

Анонимуси Србије постоје од јесени 2011, иако је званична страница настала почетком 2012. године. Део су глобалног Анонимус колектива и имају интензивну сарадњу. Она се углавном огледа у размени информација, знања и међусобној промоцији.

Од свог оснивања дали су свега неколико интервуа, а један од првих нашем листу пре осам година. Тада нам је један од администратора и чланова групе, под надимком “Хер Цлицк” рекао да је њихов циљ промена система.

– Постојећи систем који се назива „парламентарна демократија“ је само привид праве демократије. Више је робовласничко друштво. Ми се залажемо за једно праведније друштво у којем би влада била сачињена од људи који су стручњаци из разних области, нису никада припадали ниједној странци, имају чисто порекло своје имовине и имају вољу и жељу да унапреде животе становника Србије, а не да их континуирано пљачкају као што то раде политичари у свим владама у протеклих 20 и више година. Пре свега тога, боримо се да разоткријемо криминал и малверзације постојеће владајуће „елите“ – рекао је тада Хер Цлицк.

Данас подсећа на лажну вест од пре 11 година, коју су многи медији у Србији пренели, да је академик Добрица Ћосић добитник Нобелове награде. То је прва запаженија „акција“ домаћих Анонимуса, којом су скренули пажњу на себе. Користили су имејл сервер САНУ и преко њиховог сајта пласирали вест. У децембру 2011. хаковали су сајтове СНС, СПС, ДС и ЛСВ, оставивши поруку да желе да скрену пажњу на незадовољство грађана политичко-економским приликама у земљи. Затим су оборили сајт СОКОЈ-а, оправдавши акцију нетранспарентним пословањем организације, као и екстремно високим таксама. У фебруару 2012. обарали су сајтове продукцијских кућа Гранд и Сити рекордс уз поруку – „Почело је – Анонyмоус Србија“. Уследило је хаковање сајтова УН, Министарства правде…али се и код ове организације у последње време види одређена доза апатије, као и код већине грађана Србије.

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар