Почетна » Радикали палили заставе НАТО, ЕУ, САД и Косова и отели платно и боје уметницима на Тргу Републике

Радикали палили заставе НАТО, ЕУ, САД и Косова и отели платно и боје уметницима на Тргу Републике

од admin
0 коментар

Око 200 присталица Српске радикалне странке уз уобичајену иконографију окупило се испред зграде Генералштаба како би обележило годишњицу почетка НАТО бомбардовања Србије. Они су запалили заставе НАТО, Европске уније, САД и Косова, а потом се, заустављајући саобраћај, упутили трасом преко Лондона и Скупштине Србије до Трга Републике.

На Тргу Републике група радикала наишла је на групу уметника који су изводили интерактивни перформанс којим, под покровитељством Покрета социјалиста, обележавају годишњицу бомбрадовања. Од уметника су отели платна и боје и на платнима на којима су биле мировне поруке ижврљали пароле против НАТО-а, ЕУ, Косова, премијера Александра Вучића и министра Александра Вулина.

– Ово је интересантан догађај кад можемо да видимо два различита реаговања на исту ствар. Ми смо научили да опростимо, али ови млади људи очигледно још нису. Ово што раде није коректно, али не желим да их спречавам – рекао је уметник Мирољуб Филиповић за Блиц.

Паљење застава
Обраћајући се, уочи шетње, окупљенима испред Генералштаба, лидер радикала Војислав Шешељ казао је да Србија никад не сме да постане чланица НАТО-а нити Европске уније, иако „издајнички режим (премијера Србије) Александра Вучића ради на томе“.

– Хтели смо симболично да овим скупом обележимо почетак агресије, а режим је тај скуп забранио. Вучићев режим је као крезуба вештица, радо би ујела, али нема зубе, зато данас ни нема полицајаца, а били смо спремни да нас хапсе и батинају – рекао је Шешељ.

Како је оценио Шешељ,.сваки режим у Србији од петог октобра 2000. године представљао је „НАТО пешадију која је пљачкала земљу, а када је њима нестало снаге нато је послао издајнике напредњаке да доврше оно што је започело бомбардовање“.

Овај скуп, како је за Блиц рекао заменик председника СРС Немања Шаровић, није добио одобрење МУП-а.

На питање шта ће урадити уколико полиција покуша да прекине скуп одговорио је: “Ми смо овде да останемо, Ми се нећемо склонити”.

Показујући на своје одело додао је: “Лепо смо се обукли да се лепо сликамо за хапшење”. 

А. Роланд     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар