Почетна » Раскрикавање: „Убиство Вучића“ – учинковита пропагандна техника за скретање пажње

Раскрикавање: „Убиство Вучића“ – учинковита пропагандна техника за скретање пажње

од Други Пишу
0 коментар

Медији Унитед групе ових дана су на тапету представника власти и таблоида који их оптужују да позивају на убиство Александра Вучића. Ово је опробани рецепт који власт годинама уназад понавља у периодима друштвених проблема или криза, преноси Раскрикавање.

Портал Раскрикавање је преко платформе Ахрефс анализирао фразу „убиство Вучића” која се и ових дана може често чути у јавности, а анализа је показала да је у неколико наврата протеклих година употреба ове синтагме у вишедневним кампањама власти коинцидирала са друштвеним кризама и незадовољствима.

Другим речима, како преноси овај сајт, пажња јавности се са случајева корупције и организованог криминала, спорних инвестиција или протеста, преусмерава на причу о „атентату” коју започињу и врте представници власти и таблоиди, а којом се онда баве и критички оријентисани медији.

Кампања власти против медија Јунајтед групе, који су данима етикетирани да угржавају и позивају на убиство Александра Вучића траје већ неколико дана. Кампању је покренуо сам Александар Вучић рекавши пре четири дана да су Шолак и његове политичке слуге „у циљу провођења револуције решили да га убију”. Затим је председница скупштине Ана Брнабић на мрежи X поделила видео-спот у коме саговорници Н1 наводно цртају мету Вучићу.

Кампања скретања фокуса на наводни атентат на председника, долази у јеку масовних еколошких протеста којима се тражи обустављање пројекта Јадар, који је Влада недавно поново оживела.

И то није први пут.

Раскрикавање подсећа на неколико таквих кампања из протеклих година када је манипулација о наводном атентату на Вучића згодно послужила властима да забашури битне друштвене проблеме које су изазивали велико незадовољство јавности.

2022: Рио Тинто и Шешељева најава атентата на Вучића
Није први пут да се прича о Рио Тинту „гаси” причом о Вучићевој угрожености.

Долазак ове компаније био је вероватно „најврелија” друштвена тема на јесен 2021. и почетком 2022. године. План владе да Рио Тинту омогући ископавање литијума у долини Јадра, изазвао је велико незадовољство јавности и масовне еколошке протесте, које нису зауставили ни новогодишњи и божићни празници, пише Раскрикавање.

Управо су то биле недеље када употреба синтагме „убиство Вучића”, према подацима платформе Ахрефс, доживљава врхунац на домаћем интернету, што у таблоидима, што у медијима који критикују власт.

Фразу је у јавност „бацио” лидер радикала Војислав Шешељ у гостовању на ТВ Пинк у јануару 2022, када је за наводни атентат оптужио тадашњег председника Црне Горе Мила Ђукановића и вођу кавачког клана Радоја Звицера.

Наредног дана је ове тврдње поновио и тадашњи министар унутрашњих послова, Александар Вулин, тврдећи да је српска полиција од Европола добила информацију да постоји криминална група чији је циљ атентат на Вучића.

Потом су се ређале изјаве бројних државних званичника и присталица СНС-а који су пружали подршку Александру Вучићу кога неко хоће да убије јер је успешан и омогућава напредак Србије.

Тих дана је Слободан Георгијев, у тексту за Време, сугерисао да се ради о манипулацији:

„Једино објашњење може да буде да је то један од механизама управљањем јавним простором: промовисање тема које код грађана изазивају најснажније емоције, овога пута емоције страха и забринутости. Па би то ваљда требало да значи: пусти бре тај литијум, убише нам председника!”.

Истог дана када је Шешељ обзнанио шта се Вучићу спремало, Ана Брнабић је на конференцији за новинаре успут саопштила и да је на сарадњу са Рио Тинтом стављена тачка и прешла на причу о атентату. Чини се да је властима било стало да прича о литијуму што пре падне у други план – ипак, многи су остали у сумњи да је сарадњи стварно крај – на маргинама приче о Звицеровој завери чула су се спорадична упозорења да Рио Тинто купује нове парцеле и да постоји бојазан да ће се вратити.

Сумње су се обистиниле управо овог лета – испоставило се да се Рио Тинто вратио, са њиме и вишемесечни протести и јавне дебате, а са њима, ових дана, и пропагандна фраза „убиство Вучића”.

Комплетан текст прочитајте ОВДЕ.

Elvis Barukčić/AFP

Раскрикавање/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар