Почетна » Распад система за очитавање бројила у Електродистрибуцији, очитава се око 20 одсто мерача, а грађани широм Србије оштећени су нереално високим рачунима за електричну енергију

Распад система за очитавање бројила у Електродистрибуцији, очитава се око 20 одсто мерача, а грађани широм Србије оштећени су нереално високим рачунима за електричну енергију

од Други Пишу
0 коментар

У Електродистрибуцији Србије (ЕДС) срушио се читав систем за очитавање бројила, без обзира да ли се ради о физичком очитавању које обављају фирме са којима ЕДС има уговор или о даљинском очитавању бројила. Само један од тих примера је и Нови Сад, где је, како су медији јуче известили, Електровојводина посао очитавања бројила препустила приватној фирми блиској СНС.

Србија центар, у име грађана Србије, указује на чињеницу да се грађанима месецима уназад испостављају рачуни за електричну енергију без претходног очитавања бројила, што је кривично дело. Наиме, многи грађани широм Србије већ су осетили по свом џепу да нешто није у реду са рачунима за струју, јер су добили ненормално високе износе за летње месеце. Према информацијама Србија центра, број очитаних бројила претходних месеци износио је само око 20 одсто, па постављамо питање надлежнима на који начин су грађанима Србије испостављани рачуни за електричну енергију месецима уназад када немају доказ колико је ко потрошио?

Ових дана у ЕДС проблем је и додатно кулминирао – в.д. директора ЕДС Биљана Комненић одлучила је да запослене, укључујући и електроинжењере, пошаље на обуку за очитавање бројила, а онда и на теренски рад да читају бројила по кућама и зградама. Дакле, електроинжењери у ЕДС неће више радити инжењерски посао, већ ће ићи на терен да читају бројила, што је посао на нивоу квалификација особа са завшеном основном школом. Ово је само наставак омаловажавања стручног кадра, након што је пре кратког времена на место директора техничког система постављен извесни Иван Мелих, кадар СНС без електротехничког факултета. Биљана Комненић ће распоређивањем инжењера да раде посао читача додатно урушити већ урушени дистрибутивни систем, јер о систему неће имати ко да води рачуна. Ова ситуација је иста као када би у болници директор одредио хирурзима, анестезиолозима и другим специјалистима да лопатама чисте снег, па у салама не би имао ко да оперише ни хитне случајеве!

Уместо да поступи морално и да оставку због ситуације у ЕДС за коју је искључиво она одговорна, као и штете коју имају грађани Србије због неоправдано високих рачуна за струју насталих услед неочитавања бројила, в.д. директорка наставља да урушава фирму кадровски и технички терајући је у све већу дубиозу. Међутим, колико год лоше да функционише, ЕДС ће се преко мрежарине плаћати новцем грађана Србије и тако наставити додатно да оштећује грађане. Како би заташкали проблем надлежни у ЕДС и ресорном Министарству рударства и енергетике се, саопштавањем информација да улажу у систем замене бројила 320 милиона евра док се кључни сегмент ЕДС система-мрежа 110 кВ и буквално распада, практично смеју у лице грађанима Србије којима месецима уназад испостављају рачуне за електричну енергију без претходног очитавања бројила!

Можда ти се свиди

Оставите коментар