Почетна » Растислав Динић: Велико незадовољство грађана Ниша лошим животом осећа се чак и код гласача власти

Растислав Динић: Велико незадовољство грађана Ниша лошим животом осећа се чак и код гласача власти

од Други Пишу
0 коментар

Животна питања грађана, услови живота и све оно што чини обичан живот су кључна политичка питања, поручено је на трибини у Нишу на којој је подршку ширењу покрета Не давимо Београд на целу Србију, дала и Рада Борић, заступница у Хрватском сабору.

“Регионална сарадња зелено-левих партија, децентрализација, солидарност, социјална сигурност и заштита животне средине, којима смо се и до сада бавили, остају нека од најважнијих питања и за зелено-леву партија, па се може рећи да оно што је био “Не давимо Београд” постаје “Не давимо Србију” иако још увек размишљамо о новом имену – поручио је Лазовић на трибини “Нове зелено-леве снаге у региону: искуства из Хрватске и Србије”.

На трећој по реду трибини у Нишу, коју је овај покрет организовао заједно са локалним активистима, разговарали су Рада Борић, заступница у Хрватском сабору и градска заступница у Скупштини града Загреба, Растислав Динић, доцент на Филозофском факултету у Нишу и Радомир Лазовић, народни посланик Зелено-левог клуба, Не давимо Београд.

Не давимо Београд има дугу активистичку историју, и не планира да се ње одрекне. Остајемо једном ногом на улици, док смо другом у институцијама. Годинама је кроз грађанске акције и иницијативе покушавао да допре до доносиоца одлука. Међутим, према речима Радомира Лазовића, дугогодишњег активисте и садашњег народног посланика, дошли су до момента где је постало јасно да су људи на власти глуви за захтеве грађана.

“Постоји мит да су на власти неписмени, неуки, необразовани људи. Ја се с тиме не слажем, мислим да су на власти људи који су и те како образовани, имају велике вештине и раде јако добро, само погрешне ствари. Они су врхунски мајстори да преваре систем, да направе да систем ради у њихову корист, да пребију ако треба, не би ли добили различите бенефиције углавном на уштрб народа и јавног интереса”, наводи Лазовић и додаје да живимо у друштву у коме смо сви незадовољни.

“Ја мислим да је једини начин на који ми можемо да направимо промену да учествујемо у њој. Нама је важно и то да наша деца виде будућност своје деце у овој Србији коју ми стварамо”, додаје Динић и истиче да власт СНС у Нишу је ослабљена и врло непопуларна. Томе у прилог говоре и резултати на последњим изборима где је успех владајуће странке далеко испод републичког.

Управо у томе Динић види сјајну прилику за смењивање њихове власти, а један од начина је и прикључивање одбору у Нишу покрета Не давимо Београд, који ускоро мења има и прераста у странку.

“Политичка борба није куповина производа, то није завршен производ него стално отворен позив за сарадњу. Наш задатак сада је да овај несређени скуп жеља за бољим светом, бољим комшилуком, бољим суживотом, артикулишемо, систематизујемо и понудимо грађанима да се у њима препознају”, закључује доцент на Филозофском факултету у Нишу, Растислав Динић.

Рада Борић, заступница у Хрватском сабору и Скупштини града Загреба, представница “Нове Љевице”, феминисткиња, мировна активисткиња и антифашисткиња истакла је колико су за њу ове одреднице важне, јер иако су идеолошке и људи не воле о њима да говоре, оне заправо показују одакле долазимо и који људи чине коалицију.

„Политика ће остати прљава ако је ми нећемо мењати. Вријеме је за промјене и ви сте ти које сте сами себе чекали”, поручила је окупљенима Борић и додала да је значајно да активистички приступ политици не престане када се уђе у Скупштину.

“То је оно по чему се Не давимо Београд разликује од других”, додала је Рада Борић и поздравила ширење организације на целу Србију.

Можда ти се свиди

Оставите коментар