Почетна » Расту тензије: Опозиција најављује скуп током полицијског часа, за власт обраћање Ђиласа „јефтини перформанс“, полиција без одговора

Расту тензије: Опозиција најављује скуп током полицијског часа, за власт обраћање Ђиласа „јефтини перформанс“, полиција без одговора

од admin
0 коментар

 

Истовремено, на појединим телевизијама с националном фреквенцијом овакво Ђиласово обраћање исмевају, а саветница председника Србије Сузана Васиљевић је у јутарњем програм ТВ Прва његово видео обраћање назвала „јефтиним политичким перформансом“. Припадници опозиције најављују да ће се вечерас у 20.30 окупити у Милешевској улици у настојању да ће спречити, како наводе, хулигане који вечерима у појединим деловима града и с појединих зграда пуштају с разгласа скандирање и пале бакље на крововима.

Вечерима уназад, као одговор на незадовољство грађана и буку с њихових прозора и тераса групе за које се у неким случајевима испоставило да имају дозволу власти за кретање током полицијског часа на појединим зградама пале бакље и с разгласа пуштају скандирање “Ђиласе, лопове”.

Дозвола за кретање није довољна…

Засад је упадљиво ћутање полиције на ове случајеве. Занимљиво је да је у појединим случајевима утврђено да те особе имају дозволу за кретање током полицијског часа, иако по правилима сама дозвола није довољна да би се особе кретале, већ је уз њу неопходан радни налог за сваки појединачни излазак који “на меморандуму привредног субјекта, са потписом одговорног лица садржи име и презиме, јединствени матични број грађана, датум и временски период (од до) када је ангажован, односно када је кретање неопходно, као и разлоге који оправдавају неопходност кретања”.

Будући да је паљење бакљи кривично дело угрожавања сигурности и не може бити радна обавеза дозволе за ово кретање никако нису могле постојати.

С друге стране чињеница је да МУП упадљиво ћути на бакљаде и разгалсе с кровова и да је видео снимцима документовано да је међу њима био и један посланик Српске напредне странке – Владимир Ђукановић који је чак и са скупштинске говорнице позивао на оваква окупљања.

Упркос чак и тој јавно изреченој тврдњи, у Српској наредној странци тврде они с овим кршењима закона немају никакве везе.

Председник Спске напредне странке је на ТВ Пинк изјавио да СНС није организатор бакљада.

“Није ништа моја странка организовала, јер им ја не бих дозволио. Не могу да забраним људима који би негде некоме да одговарају. Али их молим да воде рачуна, молим их да не користе бакље, молим их да нико не крши полицијски час. То је организовало неко удружење младих”, рекао је Вучић.

Извесно Удружење за заштиту младих је преко друштвених мрежа позвало грађане да се огласе у 20.30. Према доступним подацима одговорно лице у овом удружењу је извесни Иван Ђорђевић, а ово удружење је и раније имало акције и саопштења попут оних против протеста која су организовали Не да(ви)мо Београд.

Да је полиција благонаклона и да се закон не спроводи, показује чињеница да није познато да има приведених учесника у овим акцијама.

Према тврдњама председнице Прекршајног суда у Београду Оливера Ристановић за Инсајдер у данима када су групе дивљале по београдским улицама, полиција суду није привела ниједну групу грађана због кршења полицијског часа.

Министарство унустрашњих послова досад није одговорило ни на једно од питања Инсајдера која се односе на ове скупове.

Опозиција позива на протест током полицијског часа

Након што се Ђилас обратио видео-поруком, Добрица Веселиновић из Не да(ви)мо Београд је позвао грађане синоћ у Утиску недеље да вечерас негодовање против терора бакљи искажу излазећи испред својих зграда током полицијског часа, док је Сергеј Трифуновић из Покрета слободних грађана грађане позвао да се окупе у Милешевској улици и најавио да ће он, упркос полицијском часу, бити тамо.

С друге стране у делу прорежимских медија од јутра гости уз свесрдну подршку водитеља омаловажавају Драгана Ђиласа, његову узнемиреност називају глумом и настављају с разним дискредитацијама.

Саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић назвала је видео поруку лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, који се жалио да му малтретирају децу, „јефтиним политичким перформансом – поклони се и почни“.

Она је, у гостовању на телевизији Прва, рекла да Ђилас у последњих неколико дана Александра Вучића назива лудаком и психопатом, а његови сарадници упућују и директне претње председнику Србије, а није се запитао како то утиче на Вучићеву децу.

„Зашто би његова (Ђиласова) деца била заштићенија од деце председника Вучића која то трпе“, запитала је Васиљевић и додала да Ђиласови „опскурни портали“ на дневном нивоу објављују најгоре увреде на рачун Вучића и његове породице.

Васиљевић је рекла да, колико је чула, разглас са кога су упућиване погрдне поруке Ђиласу није био испод његових прозора него, колико је чула, на крову неке зграде у близини.

„Зашто би његова деца била заштићенија, значајнија од деце Вучића. Нико децу није петљао, нико од нас – ни председник, нико близак председнику, нико од медија у Србији на које смо ми на било какав начин могли да имамо утицај није децу ниједног политичког противника ставио на насловну страну, а Ђилас јесте“, рекла је Васиљевић.

Посланице СНС: Ђилас злоупотребљава децу у политичке сврхе, грађани желе да наставимо да буком одговарамо на шерпе
Посланице Српске напредне странке (СНС) Марија Обрадовић и Сандра Божић оцениле су данас да је „лицемерно“ реаговање лидера Савеза за Србију Драгана Ђиласа поводом тога што је испред његовог стана са разгласа у време полицијског часа пуштано „Ђиласе лопове“, наводећи да је „претходне вечери одглумио лажни нервни напад“.

Посланица Марија Обрадовић је рекла да „први пут види да родитељи у Србији лично злоупотребљавају децу у политичке сврхе и да не можемо да дозволимо да то постоји на политичкој сцени“.

„Осуђујем мешање било које деце у политику. Оштро осуђујем сваку врсту напада, али осуђујем и лаж коју је Ђилас покушао да пласира. То пуштање са разгласа ‘Ђиласе лопове’ није ништа страшније од онога ‘Вучићу лопове’ и ‘Вучићу педеру’. Зашто смо постали лицемерни, Србија зна да је Ђилас лагао. Ако је дозвољено лупање у шерпе зашто није дозвољено пуштање преко разгласа“, казала је Обрадовић.

Она је рекла да на конференцији за новинаре говори у име посланичке групе СНС и додала „наставићемо да одговарамо буком против шерпи, не зато што је то наш начин, него зато што грађани Србије то желе“.

Истовремено, све што долази из власти је замена теза по којој је бунт грађана и ударање у шерпе “украо аплауз” лекарима у 20 часова, без осврта на чињеницу да грађане у војим кућама на прављење буке тешко да неко може да натера.

Премијерка Ана Брнабић такође је изјавила да су бакљаде на крововима мање опасне од протеста опозиије испред Скупштине Србије.

„Зато што ти људи ко год они били нису јавне личности, нису ни политички лидери, нити дају пример за све остале“, истакла је Брнабић.

Када је у питању окупљање грађана током полицијског часа Брнабић је истакла да увек гледа колико неко ко је јавна личност носи тежине.

Настојања непознатих особа да уђу у поједине зграде довела су и до отворених сукоба – поједини грађани су се бунили, сами избацивали незване госте са својих тераса, обрачунавали се с управницима зграда… Полиција је за све то време игнорисала позиве.

И док расту тензије између грађана и других грађана, власти и опозиције, несумњиво добро организоване групе током полицијског часа раде кривична дела уз прећутну подршку власти.

Ма колико се од њих ограђивали у владајућој странци, нереаговање државе у случају бакљада током полицијског часа показује да су виновници ипак заштићени и да закони не важе за све.

 

Извор: Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар