Почетна » РЕЈТИНГ: Више од пола Србије за Вучића, велики скок Кркобабића, СНС без конкурента (ИСТРАЖИВАЊЕ)

РЕЈТИНГ: Више од пола Србије за Вучића, велики скок Кркобабића, СНС без конкурента (ИСТРАЖИВАЊЕ)

од admin
0 коментар

Чак 56 % испитаника каже да одобрава оно што говори премијер Александар ВучићНа питање кога сматрају аутентичним представником левице у Србији 30 одсто испитаника је рекло да не зна, 26 да је то Ивица Дачић, а 22 Милан Кркобабић

Српска напредна странка и даље је на доминантној позицији и за њу би гласало више од 50 одсто испитаника, док 56 % испитаника каже да одобрава оно што говори премијер Александар Вучић, показало је истраживање агенције Фактор плус

Ако би избори били у недељу, изашло би 48 испитаника, а 70 одсто њих каже да би знало за кога би гласало на парламентарним изборима, резултати су истраживања које је представљено данас на конференцији за новинаре.

Када је у питању рејтинг странака, СНС је на првом месту са 50,5 одсто, на другом је СПС са 9,3, ДС је на трећем месту са седам, а следи СРС са 6,4 одсто и неке друге странке које подржава 4,2 одсто испитаних грађана.

На питање да ли одобравају оно што раде и говоре политичари, 56 испитаника је дало потврдан одговор када је у питању премијер Вучић. Истраживајње је показало и да 63 одсто испитаника не одобрава оно што говори лидер демократа Бојан Пајтић, а 70 одсто не одобрава оно што ради и говори лидер радикала Војислав Шешељ.

Премијер је, према мишљењу испитаника, међу српским политичарима, и најбољи заступник европских идеја и вредности. То је мишљење 44 одсто испитаника, 24 одсто њих сматра да су то Пајтић и Зорана Михајловић, док 20 одсто каже да је то Борис Тадић.

На питање кога сматрају аутентичним представником левице у Србији 30 одсто испитаника је рекло да не зна, 26 да је то Ивица Дачић, а 22 Милан Кркобабић.

Foto: Telegraf

“Када се гледа рејтинг постоје одређене константе и једна од њих је да СНС има рејтинг 50 одсто од укупног броја оних који се политички изјашњавају. Рејтинг СПС је мање – више стабилан и они су, заједно са коалиционим партнерима ЈС и ПУПС-ом вероватно једина политичка групација која има двоцифрени рејтинг”, рекао је политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Када је реч о СРС, Станковић истиче да је то податак различит у односу на претходне изборе јер су радикали премашили изборни праг и имају 6,4 одсто рејтинга што се може објаснити једино тиме што је њихов лидер Војислав Шесесељ био у епицентру медијског догађања.

Он је истакао и да је ДС напредовала у односу на изборни резултат и негде је на седам одсто, а што је у односу на претходне политичке барометре стагнација.

Директор агенције Фактор Плус Владимир Пејић рекао је да политичка сцена Србије делује по мало досадно у смислу рејтинга странака јер нема неких већих померања не само у односу на претходни месец него и на неки мало дужи временски период.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

“То значи да је СНС тренутно на доста доминатној позицији, али и говори о једној доста нестабилној позицији опозиције и не баш убедљивом рејтингу”, рекао је Пејић додајући да је више разлога због чега је то тако.

Према његовим речима, страке опозиције врло мало чине или готово ништа да ту позицију промене.

“Пуно је оних који говоре да се као алтернатива тренутној власти може појавити нека нова странка, људи, међутим није довољан услов да се појаве већ да они буду бољи него што су постојећи”, рекао је Пејић.

Истраживање је обављено путем телефона од 18. до 25. јуна, а учествовало је 1.250 испитаника.

Тањуг/Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар