Почетна » Реља Огњеновић: Руководи ПИО фондом, развози огрев, поклања замрзиваче…

Реља Огњеновић: Руководи ПИО фондом, развози огрев, поклања замрзиваче…

од Други Пишу
0 коментар

Недавно „приведен“ у грађанском хапшењу због узнемиравања људи у једном солитеру, директор ПИО фонда Реља Огњеновић један је од истакнутијих оперативаца на терену Српске напредне странке (СНС).

Важи за особу од поверења, база му је општина Вождовац, прва београдска у којој је Српска напредна странка освојила власт. Осим политичког агитовања, развози и огрев, поклања замрзиваче у предизборне сврхе, али учествује или организује људе за догађаје у којима има вербалног насиља, где полиција интервенише. Због странке зна и да злопотреби функцију директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО).

Млади, 33-годишњи Огњеновић је први из владајуће партије коме се десило грађанско хапшење.

Инцидент се догодио пре неколико дана када је Огњеновић са непознатим лицима, за које се претпоставља да су чланови СНС, носио спискове имена и телефонских бројева станара и звонио од врата до врата.

Због тога су их станари зауставили до доласка полиције тражећи да се утврди идентитет затечених људи и пријавили кршење закона о тајности личних података грађана, као и начин на који су они дошли до бирачких спискова за њихову зграду, али и остатку Вождовца.

 

Ово је само последњи детаљ у краткој, али интензивној и повремено веома живописној каријери Реље Огњеновића.

Како сам наводи у биографији на сајту Фонда ПИО, у одељку посебне вештине истиче „способност организовања тима и тимски рад, стабилно руковођење у кризним ситуацијама, изразиту комуникативност, друштвено-одговорно понашање, перцепцију психолошког профила сарадника, иницијативност ка новим решењима“.

Недавно је Странка слободе и правде Нови Сад поднела 24 кривичне пријаве против одговорних особа у одељењу за управне послове Полицијске управе, а међу њима и Огњеновића где се наводи да је Фонд ПИО пребацио 50 запослених из Покрајинског ПИО фонда на привремени рад од два месеца у Београд, уз промену пребивалишта.

Ове наводе Огњеновић је јавно одбацио и тужбу назвао ударом на Србију.

„Тврдо језгро“ узнемирава, Огњеновић се смеје
Током предизборне кампање за децембарске изборе 2023. године, Огњеновић је неколико пута са својим људима изазвао конфликтне ситуацију на Бањичкој пијаци. Он је из викенда у викенд, са људима и заставама, активисте „Србија против насиља“ спречавао да разговарају са грађанима и поделе предизборни материјал.

Према снимку и речима очевидаца било је ту гуркања, кошкања, увреда, онемогућавања рада, вербалних увреда. Како су навели очевици, радило се о низу инцидената у којима је долазило и до физичког насиља.

Како је тада навео један од нападнутих Бранислав Радосављевић, Огњеновићеви људи су изазивали инциденте док је он седео поред и смејао се.

„На молбе да помери своје људе рекао је ‘кога да склоним, не видим ништа’, а по доласку полиције су се повукли и тврдили да се ништа није десило“, рекао је тада Радосављевић за Н1, док су други навели да их Огњеновић вербално вређао, некима слао увредљиве поруке електронским путем.

Напредњаци предвођени Рељом Огњеновићем носили су на пијаци, осим страначких застава, барјак на коме је писало „Бањица“ и велики транспарент „Тврдо језгро“.

Транспарент је виђан неколико пута на митинзима Српске напредне странке, а по сценографији и начину понашања подсећају на навијачко-хулиганске групе.

Функционерска кампања
Реља Огњеновић познат је и по прекршајима који се тичу функционерске кампање. Он је, пирмера ради, злоупотребио функцију директора ПИО фонда тако што је у званично саопштење те институције убацио предизборни слоган своје странке. Исто се десило и на Инстаграм налогу Фонда ПИО.

Осим тога, јавно се преко друштвених мрежа хвалио поклоном – замрзивачем старијем брачном пару из Зуца, што није дозвољено током последњих 30 дана предизборне кампање.

Обавештење о почетку исплате новчане помоћи од 20.000 динара пензионерима у Србији, која ће почети 17 дана пре ванредних парламентарних, покрајинских и локалних избора у 65 градова и општина, Огњеновић је завршио следећим речима: „Јасно је да се пензије никада нису повећавале овом динамиком и да смо сада на корак од циља да 2025. године просечна пензија буде 450 евра. Србија не сме да стане!“.

Огњеновић је и раније страначке активности повезивао са онима на послу, пре свега када су у питању пензионерске картице, а како је објавио портал нова.рс међу запосленима у Фонду ПИО кружиле су табеле за капиларне гласова.

Очевици су рекли да на овој листи пише „Вукови твоји увек су уз тебе“ и „Предаја није опција“, као и име директора ПИО фонда Реље Огњеновића.

 

Нису све активности биле у домену злоупотребе положаја. Огњеновић се истицао носећи дрва пензионерима, преношењем бојлера, оправком крова или дружењем на пијаци без гурања са страначким ривалима.

Спорно запошљење: Од пописивача до директора
Узлет у професионалној каријери Реље Огњеновића се поклопио са изборним успесима Српске напредне странке, али је део њих упитан због неиспуњавања услова.

Са доласком СНС на власт, Огњеновић је променио струку и окренуо се економији и предузетништву. Он је 2013. уписао Високу школа за пословну економију и предузетништво у Београду, а завршио је, уз посао, за свега две године.

Још као студент економије је 2014. године постао члан Већа за саобраћај општине Вождовац, упркос томе што његова стручна спрема (физиотерапеут) нема додирне тачке са поменутим послом.

Најспорније је запошљење на месту заменика директора односно директора ПИО Фонда 2020. године због супротности са условима (члан 25 Статута) пошто није имао довољно радног искуства у „врсти и степену стручне спреме“. Међутим, то није била препрека да три године касније, иако још нема довољно искуства, постане директор Фонда ПИО.

Као заменик директора потписао и уговоре за неколико спорних набавки које је редакција Инсајдера истраживала у првој епизоди серијала „ПИО фонд – свачији и ничији„.

ПИО фонд годишње исплати око 600 милијарди динара за 1,7 милиона пензионера у Србији. Фонд располаже са 243 пословне зграде и објеката широм Србије, процењене вредности од 64 милиона евра.

Instagram/relja.ognjenovic

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар