Почетна » Ресорни одбор за здравство странке Србија Центар припремио предлог нове здравствене политике

Ресорни одбор за здравство странке Србија Центар припремио предлог нове здравствене политике

од Други Пишу
0 коментар

У „Срчаној књизи“ укратко је представљен здравствени систем Републике Србије, изнета је анализа тренутног стања и изложена/образложена бројна могућа решења и путеви развоја.

У уторак 12.09.2023. године у 11х у Медија центру, Теразије 3 у Београду, странка Србија центар ће представити свој предлог нове здравствене политике Републике Србије. Испред ресорног одбора за здравство, “Срчану књигу” у којој је изложен предлог нове здравствене политике Србије представиће проф. др Драган Делић председник Ресорног одбора за здравство странке Србија центар.

Аутор, проф. др Драган Делић у књизи износи (недовршени) списак 18 главних, најтежих, најзначајнијих појединачних проблема.

Нова здравствена политика подразумева бројне и радикалне промене здравственог система Србије, али и јасно дефинисане приоритете и прецизан редослед корака неопходних промена. Суштина предложених промена је, да здравствени систем Србије треба тако организовати и финасирати, да сваком грађанину ове земље здравствена заштита буде доступна, у свако време и на сваком месту. И друго, да та здравствена заштита буде квалитетна, ефикасна и максимално безбедна за све осигаранике.

Предлаже се 170 конкретних решења за суштинске промене у четири виталне области здравствене заштите: финансирање здравственог система и потрошње, организације здравственог система, руковођење и управљање здравственим системом, и у области кадровске политике, односно људских ресурса.

Све промене су усмерене ка доминатној „идеји водиљи“ – да здравствени радници морају да буду, пре свега, „чувари здравља“, а онда добри, систематични и одговорни практичари, односно клиничари.

Три године организованог, синхронизованог и промишљеног рада, уз учешће свих релевантних фактора (Министарство здравља и његове стручне комисије, РФЗО, Агенција за лекове, Здравствени савет Србије, Одбор за здравље Народне скупштине Републике Србије, све коморе здравствених раднике, Српско лекарско друштво, институти и завода за јавно здравље, струковна удружења,удружења пацијената, НВО итд.), је разуман временски рок за утемељење и реализацију нове здравствене политике у Републици Србији.

Можда ти се свиди

Оставите коментар