Почетна » Рикало: Српски пољопривредници на КиМ имају чему да се надају

Рикало: Српски пољопривредници на КиМ имају чему да се надају

од admin
0 коментар

Након једне деценије представници Срба у косовским институцијама добили су могућност да управљају фондовима за пољопривреду које одваја косовска влада.

Пољопривреда је основна делатност грађана на Косову и Метохији, свеједно је да ли су Срби, Албанци, Бошњаци. Срби који су остали да живе на КиМ кажу да од сукоба 1999. па на овамо, нису имали довољно ни информација, ни приступa фондовима намењеним пољопривредном развоју.

Ненад Рикало, министар пољопривреде у косовској влади, истиче да влада у Приштини издваја значајна средства за пољопривреду – око 60 милиона евра на годишњем нивоу што су, наводи, када се подели по јединици обрадиве површине, значајна издвајања.

„Највећи део иде на субвенције, на директна давања по хектару обрадиве земље, по грлу стоке и, такође, добар део је за тзв. грантове, односно финансирање пројеката како примарне производње, тако и прерађивачке индустрије хране. Значајна средства су уложена у производњу јагодичастог воћа, направљени су значајни засади малине, виногради, инвестирамо у производњу вина. Видљиво је да је направљен искорак у протеклој години“, рекао је Рикало.

Буџет неће бити мањи наредне године, каже Рикало додајући да ће прилику да добију средства имати они који их до сада нису добили, а имају намеру да се баве озбиљном пољопривредном производњом.

Срби наводе да су до сада били дискриминисани приликом доделе средстава. Рикало истиче да за то има више разлога.

„Живели смо у паралелном војном систему где некада нисмо хтели да добијамо средства из Приштине, а некада смо желели и конкурисали али нисмо могли да остваримо та права, због разних разлога, некад техничке, некад политичке природе“, рекао је Рикало.

Мало је, каже, регистрованих газдинстава у српским срединама и то је значајан проблем јер је то један од техничких предуслова да би се добила средства.

„Потребно је да се региструју газдинства, што ћемо урадити, јер то нису политичка, већ техничка питања која не треба да буду препрека. Постоји озбиљан проблем јер парцеле понекад нису преведене у катастру, мале су и не могу да се укрупне, воде се на претке, читав низ препрека које су се појављивале, а на којима морамо да порадимо да би српско становништво добило шансе да користи средства и могло да буде равноправно“, објаснио је Рикало.

Срби, наглашава, имају чему да се надају и додаје да ће озбиљно радити у српским срединама и одредити стратешке производе који могу да се пласирају на тржиште.

„Ти производи ће сигурно бити приоритет у будућем периоду, желимо да подигнемо озбиљне засаде воћа“, закључио је Рикало.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар