Почетна » „Рио Тинто је већ учествовао у намештању избора“: Шокантне тврдње Мирослава Алексића на конференцији за медије

„Рио Тинто је већ учествовао у намештању избора“: Шокантне тврдње Мирослава Алексића на конференцији за медије

од Други Пишу
0 коментар

„Компанија Рио Тинто учествовала је у намештању избора у Гвинеји како би дошла у посед резерви гвожђа и то је доказано након спроведених истрага“, изјавио је председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић. „Начин на који Рио Тинтио ради широм света доводи до закључка да се може поставити питање шта се крије иза жеље и амбиције власти у Србији и страних капиталиста да се черупају рудна богатства Србије“, истакао је Алексић.

„Сматрам да је јако важно да информишем и грађане Србије, а и све политичке субјекте о о томе како послује Рио Тинто„, казао је он, и додао да је сасвим сигурно да једину корист од рударења литијума имају само та компанија и они који јој пружају подршку.

„Рио Тинто је компанија која је позната у свету да практично иза себе оставља пустош, да улази у проблеме са државама где ради… Имате примере Аустралије, која је матична земља Рио Тинта и која је одузела одређене дозволе. Чувени је случај Папуе Нове Гвинеје, где је избио грађански рат и где је настрадало преко 20.000 људи“, рекао је он.

Он је представио пример како је изгледао случај експлоатације гвожђа у Гвинеји.

„Тамо је било велико налазиште гвожђа, и 2006 године једна компанија која се такође бави рударством је открила то. У децембру 2008. они су добили право на експлоатацију гвожђа од стране Министарства рударства Гвинеје. Међутим, након тога се догодило да је покренута страшно велика кампања како би се тој компанији одузела законом стечена истражна права, а у центру те кампање био је Рио Тинто, заједно са својим лобистима, сарадницима и другим компанијама широм света који су имали задатак да Рио Тинто дође у посед тог гвожђа“, казао је Алексић.

Како су то урадили? Како Мирослав Алексић каже, они су прво су морали да промене власт у Гвинеји, и „учинили су све да направе такав механизам и да се практично наместе избори и да нам тим изборима победи један човек по имену Алфа Конде“. Он је, на крају, 2010. и постао председник те државе.

„Рио Тинто директно утицао на изборе“
„Дакле, они су директно утицали на резултате избора у Гвинеји да би тај човек дошао на власт. Шема је изгледала тако да је одмах после избора Влада Гвинеје добила уз помоћ фонда Џорџа Сороша 700 милиона долара од Рио Тинта, а Алфа Конде је тражио да практично добије, како је рекао, аванс од 10 и по милиона долара како би зауставио дозволе које је имала претходна компанија. То се догодило преко Франсоа де Комбре, који је био посредник између Рио Тинта и Алфа Кондеа, а о томе сведочи и аудио снимак који је објавио Франсе 24, где Алфа Конде јасно у снимку каже да ако не буде аванса, поништиће договор“, казао је лидер НПС Мирослав Алексић.

Даље, додаје да се у у априлу 2014. године догађа управо то – Алфа Конде после једне врло активне кампање против те компаније, декретом одузима права тој компанији која је имала дозволу за експлоатацију гвожђа и тог момента уводи Рио Тинто у посао.

Шта се догодило? Како Алексић тврди, последице су да је спроведена истрага која још увек траје – њу спроводе САД, Велика Британија и Аустралија. Са друге стране, он каже да се компанија „Рио Тинто 2023. године нагодила са Америчком комисаијом са хартије од вредности и платила 15 милиона долара за кршење правила“.

„Дакле, тај случај показује како функционише Тио Тинто када баци око на нешто што је њима важно, битно и од користи. тамо је случај било гвожђе, овде је литијум. Оно што можда најбоље дефнише како ти страни капиталисти функционишу јесте цитат Сороша управо везано за овај случај: ‘Ја сам овде да зарадим паре, не могу и нећу да се бавим друштвеним последицама тога што радим’. Можда то најбоље и на прави начин говори о томе у коликој смо опасности ми грађани Србије“, казао је он.

Зашто је случај Гвинеја важан Србији
Алексић је подсетио да је 20. јануара 2022. „Ана Брнабић изашла пред јавност и рекла да је стављена тачка на пројекат Јадар, да се поништавају дозволе у Србији и да наша земља неће да учествује у томе, али је ипак ова компанија све до данас потрошила укупно 155 милиона евра за разноразне консултантске послове“.

„Како је могуће да нека компанија којој је влада укинула све дозволе улаже толико милиона евра? Одговор је у томе да смо ми ове године у јулу месецу добили одговор Владе Србије да у ствари није прекинут пројекат, што подсећа јако на случај у Гвинеји, јер је тамо доказано да је Рио Тинто помагао у изборима на којима је председник постао Алфа Конде“, рекао је он.

Он је подвукао паралелу између случаја у нашој држави и Гвинеји, и рекао да се неколико важних личности у вези са Рио Тинтом последњих година састајало са представницима наше власти.

„Вучић, Брнабић и тако даље безброј сусрета су имали са Алексом Сорошем. Тони Блер, човек који је врло важан у Сорошевој орбити и врло важан у случају Гвинеја, врло је близак са Александром Вучићем. И Бернард Кушнер исто је битан актер у случају Гвинеја“, казао је Мирослав Алексић.

Мирослав Алексић поставио је питање шта се крије иза огромне жеље амбиције и власти у србији и Тио Тинта и да се „черупају рудна богаства србије, а власт то толико жели“, и поручио да „здравље грађана Србије не може бити на продају“.

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Аника Бечки   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар