Почетна » РО за енергетику: Србија центар подржава оправдане захтеве Синдиката радника ЕПС-а

РО за енергетику: Србија центар подржава оправдане захтеве Синдиката радника ЕПС-а

од Жиг Инфо
0 коментар

Док летње температуре расту, чини се да максимуми достижу врхунац у Министарству рударства и енергетике (МРЕ). Министарство, на челу са министарком Дубравком Ђедовић Хандановић, повлачи потезе који озбиљно угрожавају енергетску безбедност Србије.

На стратешком нивоу, дугорочно се то манифестује усвајањем ирационалног ИНЕКПА – Интегрисаног националног енергетског и климатског плана, као и стављањем на јавну расправу погубног Нацрта Стратегије развоја енергетике. Краткорочно, МРЕ скрива информације о прекомерном увозу електричне енергије, што је последица лошег и нестручног планирања. Ово води ка непотребним и енормним финансијским издацима.

Врхунац бахатости је намерно одлагање потписивања колективног уговора за запослене у ЕПС-у, упркос вишемесечне иницијативе Синдиката радника ЕПС-а да се исти на време потпише и да се тиме макар за нијансу највећи број запослених у ЕПС-у помери са ивице финансијске провалије на коју су доведени како галопирајућом инфлацијом тако и аматерским, квазистручним управљањем нашом највећом енергетском компанијом.

Све се ово, као и обично, дешава далеко од очију јавности. ИНЕКП и Стратегија, пројектовани за период до 2040/2050. године, треба да буду ревидирани од стране нових стручних кадрова и нове демократски изабране власти, како би служили искључиво интересима грађана Србије, а не у интересу кумова и корпоративном капиталу.

Србија центар у потпуности подржава легитимне захтеве Синдиката радника ЕПС-а и захтева од надлежних у МРЕ да потпишу колективни уговор, који су радници ЕПС-а већ потписали. Ово је кључан корак ка отклањању опасности од енергетског колапса у Србији. Такође, СРЦЕ захтева информације о томе да ли су у последњих 12 година редовно и у целости реализовани ремонти на електранама, јер су они од суштинског значаја за енергетску безбедност Србије.

Ресорни одбор за енергетику Србија центра

 

 

 

Foto: dalekovod.com

Можда ти се свиди

Оставите коментар