Почетна » РО за енергетику Србија центра захтева хитну смену директора Електропривреде Србије Душана Живковића

РО за енергетику Србија центра захтева хитну смену директора Електропривреде Србије Душана Живковића

од Други Пишу
0 коментар

Због катастрофалног руковођења Електропривредом Србије и резултата пословања овог предузећа током јула и августа ове године, када су се одлиле стотине милиона евра на увоз електричне енергије, Ресорни одбор за енергетику Србија центра захтева да генерални директор Душан Живковић одмах буде смењен.

Наиме, ЕПС је током јула и августа свакодневно увозио огромне количине електричне енергије по највишим светским ценама. На пример, током дневних сати у јулу и августу у Србију је преусмерено око 1000 МW, у тренутку када је цена на ХУПЕX-у, мађарској берзи која је релевантна за регион Југоисточне Европе, била око 100 евра/ МWх. Само 23. августа у 16 сати увезено је 1145 МW, док је цена на ХУПЕX-у била 105.7 евра/МWх. То значи да је тог сата само за електричну енергију требало издвојити више од 100.000 евра. Међутим, на овај износ требало је додати још и цену закупа прекограничних капацитета код оператора преносних система и царина као за сваку другу робу.

Тако се ЕПС, због занемаривања раста летњег конзума услед интензивне употребе клима уређаја, лошег годишњег планирања ремоната агрегата у електранама услед погрешног сагледавања конзума и лошег квалитета угља, који је довео да агрегати у ТЕНТ-у раде на приближно 70 одсто снаге, нашао у безмало истој ситуацији као и у време када је Милорад Грчић био директор.

У ЕПС-у тврде да је висина овогодишњег летњег конзума за њих била изненађење, иако више деценија расте летњи конзум. Потрошња електричне енергије у Србији је у јулу достизала 100 ГWх дневно, са вршном снагом од више од 5000 МW. Један од разлога овако великог конзума је и нерационална потрошња. Ове године ЕПС и надлежно министарство нису спроводили акције за уштеду електричне енергије, иако су практиковане раније, најчешће пред зиму, када се ЕПС суочавао са мањком у производњи. Чак су и неке државе ЕУ, попут Аустрије, ограничиле употребу клима уређаја због прекомерне потрошње. Руководство ЕПС-а није реаговало адекватно и правовремено, остало је „затечено“ високим летњим конзумом што је грађане Србије коштало стотине милиона евра. Надлежној министарки мере уштеде су непознате, јер је нестручна и без искуства у сектору енергетике.

Међутим, зачуђујуће је што „стручни“ Надзорни одбор (НО) ЕПС-а, у којем седе преплаћени странци, није реаговао када су почетком јула кола кренула низбрдо. НО ЕПС-а био је у обавези да закаже хитну седницу на којој би се размотрила новонастала ситуација и донеле адекватне мере. Ипак, НО ЕПС-а на челу са норвежанином Олуф Улсетом остао је нем и пустио је да се стотине милиона евра одлију из државе. ЕПС ни сада баш ништа не предузима, осим што се нада нижем конзуму у септембру и бољем водостају Дунава и Дрине. Сигурно ће изостати било каква реакција све док председник “супермен” поново не сазове седницу као и када је Грчић био директор, на којој ће „преслишати“ рад ЕПС-а и надлежног министарства. Остаје да видимо да ли ће смети и Норвежанима да приушти „топлог зеца“ и јавна понижења. Дотле ће се руководство ЕПС-а претварати како је потпуно нормално да Србија увози 1000 МW по цени од 100 евра/МWх и надати се да председнику нико неће шапнути да су баш они ти који су одговорни за стотине милиона евра непотребног одлива из државе.

Можда ти се свиди

Оставите коментар