Почетна » Ово је писмо конгресмена о Вучићу (ФОТО)

Ово је писмо конгресмена о Вучићу (ФОТО)

од admin
0 коментар

 

– Као што сте рекли током посете Београду у августу 2016. године, „превасходно је у сопственом интересу Сједињених Држава да народ Србије може да расте и просперира“. Стога, желели бисмо да охрабримо вашу администрацију да ангажује председника Вућића у борби против корупције и напада на слободу штампе, две области које су од критичног значаја за просперитетну и демократску Србију и њене аспирације ка чланству у ЕУ – наводи се у писму конгресмена.

Они су у писму Бајдену навели да су забринути за политичку ситуацију у Србији и утицај које би такво стање могло да има на Западни Балкан и Европу.

Као што сте изјавили на крају Ваше посете Београду 2016: „нације су јаче када се чује глас многих“. Нажалост, слобода медија у Србији достигла је нову најнижу тачку. Како примец́ују Репортери без граница: Србија је земља у којој су новинари изложени готово свакодневним нападима који све више долазе од владајуц́е елите и провладиних медија“. Такође је јасно да провладини медији напредују и да су у обострано корисном односу са владом – пишу они.

У једном еклатантном примјеру, наводе, РТВ Пинк је, као највећи приватни емитер у Србији, добио најмање седам милиона евра државних зајмова у периоду 2014-2016.

– Чак и пословање већински државне компаније Телеком је обавијено велом тајне. Договори или аранжмани између владе и медија штете демократским нормама, ућуткују критичаре и оснажује корумпиране појединце. Подстичемо Вашу администрацију да ради са председником Вучићем и другима како би омогуц́ила свим медијским изворима да просперирају и да извештавају правично и непристрасно. Као што сте рекли 2016. године, такви гласови морају бити заштићени и поштовани.

Позивамо Вашу администрацију да Србију позове на одговорност када су у питању највиши стандарди слободних и фер избора, укључујуц́и период предизборне кампање и самог пребројавања гласова. Током Ваше посете Београду 2016. говорили сте о будуц́ности Србије која даје наду тој држави и тамошњем становништву, Нажалост, да бисмо дошли до те оптимистичније будуц́ности, верујемо да су даље дипломатске акције од Сједињених Држава, а посебно од наших европских савезника и партнера, кључне у постизању тога да Србија буде ефикасна у спровођењу демократских реформи. Тиме ц́е моц́и да унапреде односе са свим државама Западног Балкана, укључујуц́и и Косово. Захваљујемо Вам што сте издвојили време за читање овог писма и радујемо се што ц́емо радити са Вама на јачању демократије на Балкану и широм света – наводи се у документу који потписују конгресмени: Raža Krišnamorti (Raja Krishnamoorthi), Riči Tores (Ritchie Torres), Dejvid N. Sisilin (David N. Cicilline), Jan Šakovski (Jan Schakowsky), Džejms P. Mekgavern (James P. McGovern) i Majk Kvigli (Mike Quigley).

Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар