Почетна » РСЕ: Запосленима у институцијама Србије на Косову речено – да не могу на одмор

РСЕ: Запосленима у институцијама Србије на Косову речено – да не могу на одмор

од Други Пишу
0 коментар

Здравствени радници, али и друге институције на северу Косова које финансира Србија, ове недеље су добиле „усмено упозорење“ да не могу да користе годишњи одмор у наредном периоду и као разлог за то је „политичка ситуација“, јавио је Радио слободна Европа (РСЕ).

Саговорник Радија Слободна Европа, који наводи да због страха да може остати без посла жели да остане анониман, рекао је да су сви изненађени.

„На састанку начелника одељења са главним сестрама буквално је речено да су годишњи одмори строго забрањени. У случају да неко од ресорних начелника одобри својим запосленима (одмор), одмах ц́е бити смењен“, казао је други саговорник РСЕ-а, такође из области здравства.

Радници у другим секторима такође су затражили да остану анонимни, а наводе да им је речено да је таква наредба Министарства просвете Србије.

„Директор нам је јуче рекао да нема одмора до даљег и да смо дужни да се јавимо на посао, без образложења. Како се каже, ово је наредба Министарства просвете (Србије). Немоц́ни смо, помешани смо са страхом, бесом и горчином“, рекао је службеник из образовног система.

Још један службеник у српском систему на Косову упитао је ко је то наређење издао – „да ли је држава дала; да ли је проглашено ванредно стање“.

„Ово није нормално. Три године се нисмо нигде померили, али сада смо заустављени. Ко нас спречава и зашто“, питао је службеник и додао да су сви „згрожени и љути“.

„Од када сам рођен, кроз протесте, барикадама, ратишта… и моја деца имају право на море, на радост, на лето. Ништа ме више не везује за ово Косово. Згадили су ми се“, рекао је.

Влада Косова 29. јуна увела је Србији реципрочне мере везане за лична документа, као и одлуку о пререгистрацији аутомобила са градским таблицама на Косову коју су издале српске власти – на РКС.

Бета, РСЕ/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар