Почетна » Данас жреб и збирна листа за предстојеће изборе

Данас жреб и збирна листа за предстојеће изборе

од admin
0 коментар

Републичка изборна комисија прогласила је 18 изборних листа за парламентарне изборе, а то су:

Александар Вучић – „Заједно можемо све“, Ивица Дачић – премијер Србије, Савез војвођанских Мађара, Војислав Шешељ – СРС, Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије, Милош Јовановић – коалиција НАДА,

Милица Ђурђевић Стаменковски – Заветници, Муфтијин аманет – Странка правде и помирења, коалиција Морамо, Суверенисти – Саша Радуловић, Бошко Обрадовић – Патриотски блок за обнову краљевине Србије, Заједно за Војводину, СДА Санџака.

Комисија је прогласила и листе Борис Тадић – Ајмо људи, Алтернатива за промене, Коалиција Аланаца долине, Отете бебе Ана Пејић и Ромска партија – Срђан Шајн.

Када је реч о посматрачима на изборима, домаћи посматрачи би требало да се пријаве најкасније до 26. марта, односно страни посматрачи три дана раније, до 23. марта.

Позиви за гласање бирачима требало би да се доставе најкасније до 28. марта, до када би изборни материјал требало да се достави бирачким одборима у иностранству.

Изборни материјал се доставља локалним изборним комисијама најкасније 29. марта, односно бирачким одборима најкасније 1. априла у 24 сата.

Бирачка места се отварају 3. априла од седам до 20 сати.

У роковнику се оставља рок од 31. марта до 3. априла у 11 сати да се поднесу захтеви за бираче који нису у могућнсти да гласају на бирачком месту, односно да обавесте бирачки одбор преко локалне изборне комисије.

Изборна тишина траје од 31. марта у поноћ до затварања бирачких места 3. априла.

Рок за утврђивање изборних резултата на бирачком месту и достављање изборног материјала локалној изборној комисији је 4. априла до осам сати, док би у року од 96 сати од затварања бирачких места требало донети збирни извештај о резултатима гласања.

У року од 10 дана од објављивања укупног извештаја о резултатима избора треба донети решење о додели мандата кандидатима за народне посланике са изборне листе по њиховом редоследу на изборној листи.

Када је реч о председничким изборима, кандидатуре се подносе најкасније до 13. марта, док би најкасније 18. марта требало да буде и жреб за утврђивање редоследа кандидата за председника Републике на листи кандидата, а потом би Листа кандидата за избор председника Републике требало да буде објављена у Службеном гласнику Републике Србије.

Резултате гласања на бирачком месту и достављање изборног материјала РИК требало би урадити до 4. априла у осам сати, а доношење збирног извештаја о резултатима гласања треба учинити 96 сати од пријема свих збирних извештаја о резултатима гласања.

Уверење о избору за председника Републике доставља се у року од 10 дана од објављивања укупног извештаја о резултаима избора.

До сада је РИК поднето осам кандидатура за председника Србије – Александар Вучић, Здравко Понош, Милош Јовановић, Милица Ђурђевић Стаменковски, Бранка Стаменковић, Миша Вацић, Биљана Стојковић и Бошко Обрадовић.

Фонет/Ртв

Можда ти се свиди

Оставите коментар