Почетна » Бизнисменима повезаним са Синишом Малим држава дала 10 милиона евра помоћи

Бизнисменима повезаним са Синишом Малим држава дала 10 милиона евра помоћи

од admin
0 коментар

 

Неповратну државну помоћ добиће фирма „Миленијум ресортс“ која је у власништву „Миленијум тима“. Новац у износу од 10 милиона евра даће им Министарство привреде, пише у документима Комисије за контролу државне помоћи.

Овај новац, како пише у папирима, „Миленијум ресортс“ искористиће за изградњу велнес центра у Врањској Бањи који ће се састојати из два хотела, клинике за третмане и лаке медицинске интервенције.

Новац им је додељен на основу Уредбе о условима и начину привлачења директних инвестиција која је до 2018. служила за субвенционисање компанија које су у Србији покретале производњу. Влада на челу са Аном Брнабић, међутим, променила је уредбу и омогућила да новац добијају и они који реконструишу или граде хотеле у бањама. Након тога, како је раније открио КРИК, новац је додељиван бизнисменима блиским владајућој Српској напредној странци (СНС) – власницима хотела „Тонанти“ и „Фонтана“ у Врњачкој Бањи.

Вучић и Мали у посети градилишту „Миленијум тима“ (фото: Град Београд)

Фирма „Миленијум тим“ одвећ је позната у јавности – ангажована је на највећим државним пројектима, између осталог и на изградњи „Београда на води“ – посла који је испреговарао Синиша Мали, тада градоначелник Београда, данас министар финансија. Компанија је радила гасификацију општина Смедерево и Гроцка, два посла која су укупно вредна око 60 милиона евра, а и добила посао изградње станове за припаднике служби безбедности у Нишу и Врању за 15 милиона евра. „Миленијум тим“ је склапао милионске послове са Градом Београдом управо у перидоу када је градоначелник био Синиша Мали. Учествовала је у десетинама других послова.

Брат министра финансија вози аутомобил „Миленијум тима“

КРИК је раније открио да везе „Миленијум тима“ и њених власника, бизнисмена Ивана Бошњака и Стојана Вујка, са Синишом Малим нису искључиво пословне.

Министров брат Предраг Мали годинама вози „ауди“ који је прво био регистрован на „Миленијум тим“, а затим на другу Вујкову у Бошњакову фирму „КБВ датаком“. Неколико стручњака рекло је за КРИК да се ови односи могу сматрати класичним примером корупције.

Агенција за борбу против корупције, међутим, након што је КРИК објавио причу о овоме, саопштила је да нема основа да предузме мере против Малог. Уместо институција, реаговао је провладин таблоид „Српски телеграф“ који је започео медијску хајку на новинаре КРИК-а лажно их оптужујући да примењују мере „јапанског прачења“ и да су пратили бебу и супругу Предрага Малог.

Новинари КРИК-а су, наиме, ишли до зграде у којој живи Предраг Малог како би потврдили да вози аутомобил „Миленијум тима“. Усликали су га како се довози овим „аудијем“ и поставили му питања, а он није желео да објасни откуд то да годинама вози овај аутомобил.

Предраг Мали у „аудију“

Компанија „Миленијум тим“ помињала се и у истрази незаконитог рушења београдском крају Савамала у априлу 2016. Један од сведока овог догађаја полицији је испричао да су багери који су срушили цео кварт дошли са њиховог градилишта. Полицајци су саслушали представнике „Миленијум тима“, али из компаније су негирали да је фирма учествовала у овом догађају. До данас није откривено ко је извео рушење и по чијем налогу, а бивша супруга Синише Малог је у интервјуу за КРИК рекла да јој се он похвалио да је организовао рушење. Више о томе прочитајте овде.

Бојана Јовановић   Крик

Можда ти се свиди

Оставите коментар